Zupa cebulowa
Ten przepis ma podobno ponad 100 lat! Dobrze wiedzieć, że już wtedy żyli tacy amatorzy cebuli jak ja. W moim domu może zabraknąć pieczywa, ale cebuli i czosnku – nigdy! Ponieważ ilość cebuli jest tu dość ekstremalna, zupy cebulowej najlepiej nie jeść samotnie, jeśli ktoś ma Was odwiedzić. Wskazane jest przygotować od razu 2 porcje tak, aby każdy mógł się cieszyć doskonałym smakiem tego dania i dobroczynnymi skutkami jego spożycia.
Potrzebujemy: garnek lub rondel, 2 żaroodporne naczynia do podania (ceramiczne kokilki, płaskie gliniane miseczki etc.)
Składniki:
- cebula – 4 szt.
- kilka plasterków ostrego sera (Cheddar, Tylżycki, Gouda holenderska, etc)
- rosół – 1 litr (zobaczcie, jak przygotować Klasyczny rosół)
- mąka ziemniaczana – 1 łyżka
- zimna woda – 1 łyżka
- sól i pieprz
- 2 kromki pełnoziarnistego chleba
- 1-2 łyżki masła
- łyżeczka suszonego tymianku
- rozmaryn
Przygotowanie:
Cebule siekamy z wąskie piórka i rumienimy na maśle w rondlu. Następnie dolewamy rosół, doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. W kubku rozrabiamy mąkę z zimną wodą, dokładnie mieszając (nie może być grudek). Gotową mieszankę wlewamy do zupy i mieszamy. Przelewamy do 2 żaroodpornych naczyń, na wierzchu kładziemy po kromce chleba z serem i gałązką rozmarynu. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
Smacznego!
Be the first to comment.