Zupa cebulowa

Zupy | 3 kwietnia 2016 | By

cebulowa_wpis

Ten przepis ma podobno ponad 100 lat! Dobrze wiedzieć, że już wtedy żyli tacy amatorzy cebuli jak ja. W moim domu może zabraknąć pieczywa, ale cebuli i czosnku – nigdy! Ponieważ ilość cebuli jest tu dość ekstremalna, zupy cebulowej najlepiej nie jeść samotnie, jeśli ktoś ma Was odwiedzić. Wskazane jest przygotować od razu 2 porcje tak, aby każdy mógł się cieszyć doskonałym smakiem tego dania i dobroczynnymi skutkami jego spożycia.

Potrzebujemy: garnek lub rondel, 2 żaroodporne naczynia do podania (ceramiczne kokilki, płaskie gliniane miseczki etc.)

Składniki:

  • cebula – 4 szt.
  • kilka plasterków ostrego sera (Cheddar, Tylżycki, Gouda holenderska, etc)
  • rosół – 1 litr (zobaczcie, jak przygotować Klasyczny rosół)
  • mąka ziemniaczana – 1 łyżka
  • zimna woda – 1 łyżka
  • sól i pieprz
  • 2 kromki pełnoziarnistego chleba
  • 1-2 łyżki masła
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • rozmaryn

Przygotowanie:

Cebule siekamy z wąskie piórka i rumienimy na maśle w rondlu. Następnie dolewamy rosół, doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. W kubku rozrabiamy mąkę z zimną wodą, dokładnie mieszając (nie może być grudek). Gotową mieszankę wlewamy do zupy i mieszamy. Przelewamy do 2 żaroodpornych naczyń, na wierzchu kładziemy po kromce chleba z serem i gałązką rozmarynu. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.

Smacznego!

 

 

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>