Fusilli z brokułowym pesto i jajkiem
Ostatnio weszłam w posiadanie sporej ilości makaronu i szafki kuchenne dosłownie pękają w szwach! Więc dziś znowu pasta i to bardzo, bardzo dobra! Po Pesto brokułowo-orzechowym i Pesto z rukoli przyszedł czas na proste pesto z brokuła. Ma nieziemski zapach i być może będzie to jeden z lepszych domowych sosów pesto, jakie zjecie. Wychodzi go spora ilość, ale zapasteryzowanie w słoikach pozwoli Wam nie zmarnować niewykorzystanego sosu i cieszyć się nim przy następnej okazji. Czy muszę dodawać, że rozkrojone żółtko jajka rozkosznie rozpływa się po całym daniu, puentując smak? Fanów wszelakich makaronów i nie tylko ich – zapraszam do skosztowania!
Potrzebujemy: garnek, miskę, blender ręczny lub robot kuchenny, praskę do czosnku, małą patelnię, tarkę o małych oczkach
Składniki:
- makaron fusilli (świderki) – 200 g
- oliwa – do podania
- łyżka orzeszków piniowych na porcję – do podania
- jajko – 1 szt. na porcję
- świeża bazylia – 1 spora garść
Składniki na pesto:
- brokuł – 600 g
- orzechy piniowe – 90 g
- czosnek – 3 ząbki
- parmezan – 120 g
- skórka z połowy cytryny
- sok połowy cytryny
- sól, pieprz
- oliwa
Przygotowanie:
Gotujemy brokuł podzielony na różyczki i odstawiamy do wystudzenia. Prażymy na suchej patelni piniowce i również studzimy. Ścieramy na tarce parmezan. Przygotowujemy pesto – rozdrabniając wszystko za pomocą robota, albo blendując ręcznie w misce (wtedy lepiej przecisnąć czosnek przez praskę). Dosmaczamy solą i pieprzem według smaku. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, przelewamy wodą. Mieszamy z sosem pesto i liśćmi bazylii, podgrzewając lekko w garnku. Przygotowujemy sadzone jajko/a (aby ładnie wyglądało, możecie je wyciąć w kółko np. dużym kubkiem). Podajemy makaron skropiony oliwą i posypany uprażonymi orzeszkami, z jajkiem na wierzchu.
Smacznego!
Sarna
30 listopada 2016
bardzo ładnie podane. to pesto musi być pyszne!