Penne z rukolowym pesto i fetą

pennezpesto_wpis

Nic więcej jak tylko danie resztkowe, powstałe z tego, co zostało po weekendowym towarzyskim obżarstwie. Kiedy po otwarciu lodówki w oczy kłuje mały pojemniczek z pesto z rukoli i otwarte opakowanie fety, a – jak wiadomo – makaron w kuchni jest zawsze, to już wiadomo, co z tego zrobić. Całość trwa 10 minut, czyli tyle, ile gotowanie makaronu. Zupełnie banalny posiłek, w którym nie ma nic odkrywczego; ale jego zasadniczą zaletą jest to, że pozwala na zutylizowanie nadwyżek. Ot, kolejny pomysł na to jak nie przepracowując się, nic nie zmarnować. Możecie go wypróbować również z resztką koziego sera, z którym nie wiadomo co zrobić, dodać ostatnie liście szpinaku… Wszystko, co pasuje – jest mile widziane!

Potrzebujemy: garnek

Składniki:

  • makaron razowy penne – 100 g
  • ser feta – 60-70 g (użyjcie pasującą Wam ilość, ja po prostu miałam tyle)
  • pesto z rukoli – 3 łyżki
  • sól, pieprz

Składniki pesto:

  • rukola – 100 g
  • ziarna słonecznika – 30 g
  • czosnek – 2 ząbki
  • oliwa extra vergine – 3 łyżki
  • sok z cytryny – 1 łyżka
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, przelewamy wodą, studzimy. Pesto przygotowujemy w blenderze i mieszamy z makaronem, możecie całość podgrzać chwilę w garnku po makaronie lub na szybko w mikrofalówce. Ser feta rozdrabniamy i połowę lub trochę więcej wkruszamy do makaronu, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem i podajemy penne posypane pozostałą fetą.

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>