Pierogi z kaszą gryczaną i domowym serem

pierogikasza_wpis

Robiąc te pierogi miałam ogromną satysfakcję, bo częścią farszu był mój pierwszy własnej roboty ser twarogowy! Do tego udany, bardzo dobry. Przepis na domowy biały ser znajdziecie na stronie Domowy biały ser. Oczywiście wygodniej jest użyć sera kupionego w sklepie i tak też głównie robię, bo częste pilnowanie garnka podgrzewającego się mleka to nie mój ulubiony sposób na spędzanie czasu. Całość tego dania składa się ogólnie z 5 składników (+ woda), które chyba każdy ma zazwyczaj w kuchni. Więc jest to posiłek nie tylko wegetariański i pyszny, ale też ekonomiczny.

Potrzebujemy: 2 miski, robot kuchenny z misą do mieszania/miksowania (ja używam Thermomixa), duży garnek, stolnicę, wałek, sitko, deska kuchenna, garść mąki do posypania stolnicy i deski, łyżka cedzakowa, głęboki talerz, kilka łyżek oleju do pierogów

Składniki na ciasto:

Składniki i sposób przygotowania ciasta – dokładnie według instrukcji z przepisu na Pierogi ruskie.

Składniki na farsz:

  • biały ser twarogowy – 250 g
  • kasza gryczana – 200 g
  • cebula – 2-3 szt.
  • masło – 2 łyżki
  • olej lniany – łyżka
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Farsz przygotowujemy jako pierwszy: gotujemy kaszę według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i studzimy. Na rozgrzanym maśle rumienimy drobno pokrojoną cebulę, studzimy. Widelcem rozdrabniamy ser i łączymy wszystkie składniki w misce, dodając olej i przyprawy. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta a następnie lepimy pierogi i gotujemy (według przepisu na Pierogi ruskie).

Smacznego!

 

 

 

Comments

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>