„Łódki” z pieczonych batatów z sosem tatarskim
Sos tatarski „chodził za mną” od dawna, aż nie mogłam się doczekać wolnego dnia, żeby w spokoju upiec sobie ziemniaki i zjeść je z tym sosem. Tym razem wykorzystałam słodkie ziemniaki, które bardzo lubię – są pyszne i mają śliczny kolor. To taka letnia przegryzka, która może być też dodatkiem do grilla. Sosy tatarskie, które znajdziecie w Internecie, zwykle mają mnóstwo majonezu. Uważam, że nie trzeba dawać go aż tyle. Dobry smak można uzyskać za pomocą mniej kalorycznych, ale dobrych, domowych składników. Słodkie ziemniaki z kwaskowatym sosem to jest coś, czego trzeba spróbować o tej porze roku! No to co? Siadamy do stołu!
Potrzebujemy: miskę, miseczkę, obieraczkę do warzyw, papier do pieczenia
Składniki:
- bataty – 2 szt. (o regularnym kształcie)
- suszony tymianek – 2 szczypty
- zioła prowansalskie – 1 szczypta
- dobrej jakości oliwa – 2-3 łyżki
- sól, pieprz
Składniki sosu:
- jogurt grecki – 4 łyżki (czubate)
- majonez – 1 łyżka (zobaczcie nasz przepis na Domowy majonez)
- musztarda Dijon – 1 łyżeczka
- korniszony – 2 szt. (jak zrobić korniszony? – sprawdźcie przepis na Ogórki konserwowe – korniszony)
- grzybki marynowane (ja miałam marynowane opieńki domowej roboty, od teściów) – 2 łyżki (czubate)
- świeży koperek – 2 łyżki
- ocet winny lub sok z cytryny – 1 niepełna łyżeczka
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ziemniaki kroimy na ósemki i w dużej misce obtaczamy w oliwie i ziołach, przyprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika na blachę wyłożoną papierem i pieczemy 30-40 minut, potem wyłączamy piekarnik i pozwalamy im jeszcze zbrązowieć.
Sos: łączymy jogurt z musztardą i majonezem. Ogórki i grzyby siekamy jak najdrobniej, wrzucamy do miski z płynnymi składnikami. Dodajemy posiekany koperek, doprawiamy octem lub cytrynowym sokiem, solą i pieprzem i sos do maczania ziemniaków jest gotowy!
Smacznego!
Be the first to comment.