Co na śniadanie? #1 – jajka

 jajka1_wpis

O ile w tygodniu przed pracą nie mamy czasu celebrować śniadań i najczęściej łapiemy w biegu to, co pod ręką, to już w weekend rano można zaszaleć. Czasem stajemy wtedy przed otwartą lodówką i zwyczajnie brakuje nam pomysłu na pierwszy posiłek dnia. Dlatego postanowiłam przygotować kilka tekstów o ciekawych opcjach śniadaniowych.

Na pierwszy ogień idą jajka! Są dla mnie istotne ze względów zdrowotnych, a poza tym można je przygotowywać na niezliczoną liczbę sposobów. Mamy dwa zaprzyjaźnione gospodarstwa, z których przyjeżdżają do nas eko-jaja. Oceniając ich kształt i wielkość zaczynam nabierać podejrzeń, że mogą pochodzić od kur zielononóżek.

A zatem – kupiliście już jajka. Co możecie z nimi zrobić?

  1. Jajecznica

Nieśmiertelne poranne danie, przyjaciel skacowanych i obowiązkowy element śniadaniowych zestawów barowych. Każdy lubi ją inną – od półpłynnej po bardzo zwartą i wysmażoną. Chyba najbardziej polskim wariantem jest wersja ze smażoną kiełbasą lub bekonem, ewentualnie z pieczarkami i posypana szczypiorkiem. Moja mięsna jajecznica zawiera wędzony boczek domowej roboty. Kilka razy w roku w moim domu robi się i wędzi wędliny. Jajka z patelni z takim domowym boczkiem są wprost genialne! Inne składniki to pomidory i świeża bazylia.

jajecznicazboczkiem_wpis

Wędzony łosoś czy kurki to też przepyszne uzupełnienie jajecznicy. Od kilku lat mieszkam pod miastem, ale niestety okolicznych lasach kurki nie rosną. W tej kwestii muszę liczyć na rodzinę lub zbierać je sama, ale w innej lokalizacji. Tymczasem opcją, którą wybieram dla siebie najczęściej, jest jajecznica wegetariańska. Dodaję do niej duszoną szalotkę, pomidory, grillowaną cukinię i świeżą bazylię. A czasem szpinak, jeśli akurat mam go w domu.

jajecznicazcukinia_wpis

2. Jajko na miękko

Odwieczny dylemat: ile należy gotować jajko na miękko? Moja odpowiedź to: 3 minuty od momentu zagotowania wody. Jajko na miękko z samą solą i pieprzem? Powiało nudą. Prawdziwa zabawa zaczyna się, kiedy w płynnym żółtku można coś zamoczyć i to zjeść. Chrupki bekon, wąskie tosty czy – w sezonie – grillowane szparagi. Co ciekawe, w kuchni brytyjskiej czy australijskiej, te podłużnie pokrojone składniki do moczenia są nazywane soldiers. Ponoć dlatego, że przypominają żołnierzy stojących na baczność. Ja – czekając z utęsknieniem na sezon szparagowy – do jajek na miękko zajadam się tostami natartymi czosnkiem i posypanymi ziołami prowansalskimi. Banalne? Owszem, ale pyszne!

jajkonamiekko_wpis

3. Jajko na twardo

Czyli gotowane 8 minut od zawrzenia wody (wtedy nie musimy się martwić o brzydką ciemną obwódkę naokoło żółtka). Jako że echa świąt wielkanocnych jeszcze nie przebrzmiały, każdy ma chyba trochę dość jajek na twardo z solą i pieprzem, jajek na twardo ze szczypiorkiem, jajek na twardo z majonezem, deviled eggs (czyli jajek na twardo z włożoną w miejsce ugotowanego żółtka pastą jajeczną)… Więc może różowe jajka? Czemu nie? Można je marynować, co ostatnio wypróbowałam po raz pierwszy. Przez 7 godzin moczyłam je w kwaśnej buraczanej marynacie. Po wyjęciu i rozkrojeniu wyglądały ślicznie i miały ciekawy, lekko kwaskowy smak. Inne sposoby to marynowanie w winie (jeśli potłuc skorupkę, jajka będą pokryte marmurkowym, żyłkowym wzorem) albo w kurkumie (będą żółte).

jajkanatwardo_wpis

4. Jajka faszerowane

Nudne jajka na twardo zyskują nową postać, jeśli umiejętnie rozetnie się skorupki na połowy i wypełni mieszanką jajka i np. pieczarek z cebulą i natki pietruszki.  Można je dodatkowo obrócić do góry dnem i obsmażyć na patelni. Ta przekąska kojarzy mi się wybitnie z Wielkanocą. Zresztą, rzadko chce mi się wykonywać takie precyzyjne prace w kuchni bez specjalnej okazji. 

jajkofaszerowane_wpis

5. Pasty jajeczne

Płynnym ruchem przechodzimy do innego sposobu wykorzystania jajek na twardo, czyli do past jajecznych. 

pastajajeczna_wpis

Uwielbiam je robić i najczęściej przygotowuję kilka smaków naraz. Ugotowane jajko rozgniatam z ok. 100-120 g białego twarogowego sera, dodaję 2 łyżki naturalnego jogurtu i do każdej porcji różne dodatki: wędzoną makrelę albo tuńczyka, curry, wędzoną sproszkowaną paprykę (czyli zwykłą słodką, którą wkładamy do wędzarni w czasie wędzenia mięsa), zioła, awokado czy kapary. Często dolewam też łyżkę oleju lnianego, którego zapas zawsze mam w lodówce. Do tego świeży ciemny chleb i śniadanie gotowe!

jajkopasta_wpis

6. Jajko sadzone

Szkół robienia jajka sadzonego jest tyle, ilu kucharzy. Sama dążę do perfekcji, ale na razie, jak widać na zdjęciach, wychodzi mi różnie. Mam w planach wpis o tym, jak usmażyć idealne jajko sadzone i wypróbować przy tym tyle sposobów, ile się da. Na razie jednak pokażę kilka pomysłów na podanie tego przysmaku. Najprościej – oczywiście prosto z patelni!

jajkosadzonepatelnia_wpis

Jajko sadzone czasem jem na śniadanie na Wegańskim gulaszu z ciecierzycy. Jest bardzo aromatyczny i sycący, ale w tym przypadku najlepiej zrobić go dzień wcześniej i pozwolić mu się ‚przegryźć’.

jajkosadzonegulaszvegan_wpis

Jajko sadzone w dziurze. Bardzo podoba mi się na nazwa, odkąd po raz pierwszy zobaczyłam ją w serwisie BuzzFeedO co chodzi? O ‚ramkę’ z innego składnika, w której na patelni smażymy jajko. Może to być plaster papryki, wycięty tost, krążek dużej cebuli albo bakłażana.

jajkawpapryce_wpis

jajkosadzonetost_wpis

Jajko sadzone na tostach lub gofrach. Bardzo zwykłe, ale można jego smak podkręcić np. pieprzem cayenne, który przeważnie dodaję. Taka gofrowa kanapka – koniecznie piętrowa! – może się składać z wielu dodatków, np. pesto, kaparów i boczku (sprawdźcie przepis na moją Porządną kanapkę z gofrów na ranek po imprezie).

jajkosadzonegofry_wpis

7. Jajko zapiekane

To właściwie odmiana jajka sadzonego. Wbite do innego składnika, piecze się w nim, zamiast bezpośrednio na patelni. Ten sposób daje dużo możliwości kombinowania i na pewno jest zdrowszy niż smażenie na tłuszczu. W czym można zapiekać jajko? W ziemniaku, awokado, babeczce-foremce zrobionej ze startych ziemniaków albo chleba. Moje ulubione sposoby podania to jajko zapiekane w bułce (wyłożonej plasterkami wędzonego łososia lub z domową sałatką grzybową na dnie wydrążonej bułeczki)… 

jajkozbulce_wpis

… albo szakszuka (shakshouka) czyli nieziemsko pachnące i pełne aromatu danie kuchni libijskiej i tunezyjskiej. Mimo, że wygląda na obiad, najczęściej podawane jest na śniadanie. Ja pomidorową bazę robię wieczorem poprzedniego dnia, a rano tylko podgrzewam i wbijam jajka. Jaka wygoda!

jajkoszakszuka_wpis

8. Jajko w koszulce

Przeglądając Instagram zobaczycie, ze mało które zdjęcia potraw zbierają tyle lajków co te przedstawiające prostą kanapkę zwieńczoną poached egg czyli jajkiem w koszulce, koniecznie naciętym i z wypływającą żółtą zawartością. Faktycznie, ślinka cieknie na sam widok ciepłego żółtka! Przygotowanie jajka w koszulce nie jest trudne, ale wymaga sprawnych i ostrożnych ruchów i przyznam się, że za każdym razem trochę się denerwuję. Wystarczy doprowadzić wodę z łyżką octu do wrzenia w garnku i odczekać chwilę, a potem energicznie zawirować ją łyżką. Jajko wbite do małej miseczki ostrożnie wlać w środek wiru i zamieszać delikatnie, aby się ‚nie rozpełzło’ a białko, zastygając, otuliło płynne żółtko. Po ok. 3 minutach z wyczuciem wyjmujemy jajko cedzakiem i umieszczamy w docelowym miejscu. Proste? Proste! Wypróbujcie ten sposób podania np. z tostem z pleśniowym serem i wędzonym łososiem. Niebo w gębie!

jajkowkoszulce_wpis

9. Omlet

Omlety robię najrzadziej, ale to niedopatrzenie muszę naprawić. Do omletów można dodać naprawdę wszystko, co mamy w lodówce. Moja ulubiona wersja to ta ze szpinakiem, kozim serem albo twarożkiem i pomidorami. Do tego ketchup albo Relish pomidorowy z curry domowej roboty. Rewelacja!

jajkaomlet_wpis

10. Frittata

Czyli mały ‚upgrade’ omleta. Do 4 jajek dodaję ok. 100 g białego sera i pół szklanki mleka, a do tego 2-3 łyżki mąki i ulubione przyprawy. Mieszam i tą masą zalewam warzywa, które udusiłam na patelni – plastry ugotowanych ziemniaków, pieczarki, cebulę i czosnek, brokuły, cukinię, paprykę, marchewkę – co tylko przyjdzie mi do głowy i co aktualnie mam na stanie. Frittata jest daniem dość ciężkim i bardzo ekonomicznym. Pozwala na zagospodarowanie wszelkich resztek zalegających w kuchni. Dlatego mam zwyczaj robienia tej potrawy na śniadanie każdego Światowego Dnia Żywności w październiku. To dodatkowa okazja, aby pokazać, ze szanujemy jedzenie i zamiast wyrzucać jego pozostałości, możemy zamienić je na nowe, ciekawe dania.

jajkofrittata_wpis

To było 10 moich sposobów na jajka. Na pewno nie wyczerpałam wszystkich możliwości użycia tego produktu. A może macie inne pomysły na wykorzystanie jajek? Jeśli tak, podzielcie się nimi w komentarzach. Chętnie wypróbuję nowe przepisy!

Smacznego!

 

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>