Pieczone pierogi z kaszanką i jabłkiem
Kaszanka – ma tyle samo zwolenników co przeciwników. Ci pierwsi oddadzą życie za kaszankę z cebulką, ci drudzy oburzają się – jak można jeść krew z kaszą?!? Pogodzić te dwa obozy mogą tylko pierogi, bo przecież każdy Polak je kocha! Ja też! Do tej pory pokazywałam już Wam moje Pomarańczowe tymiankowe pierogi z kaszą jaglaną, czosnkowym twarogiem i suszonymi pomidorami, Pierogi z kasza gryczaną i domowym serem, Pierogi ruskie czy Pierożki z serem i makrelą w sosie cytrynowym. A próbowaliście kiedyś pierogi z kaszanką? Są bomba, zwłaszcza jeśli kaszankę usmażymy z cebulą (oczywiście!) i jabłkiem. To połączenie smaków odkryli już jakiś czas temu Niemcy, którzy zajadają się daniem Himmel und Erde (Niebo i Ziemia), czyli jabłkowo-ziemniaczanym puree w towarzystwie kaszanki. Tym razem pierogi postanowiłam upiec. Ciasto jest inne, grubo wałkowane i – po wypieczeniu – kruche. „Czy jest przewidziany jakiś sos?” – spytał mój mąż widząc, że wałkuję ciasto. No pewnie! Z czym kaszanka smakuje najlepiej? Rzecz jasna z musztardą! Musztardowo-miodowy sos sprawdził się tutaj znakomicie. Przed pieczeniem posypcie pierogi czarnuszką lub ziarnami słonecznika i gwarantuję – będziecie zachwyceni!
Potrzebujemy: sprawny piekarnik, blachę i papier do pieczenia, stolnicę, wałek, patelnię, robot kuchenny (ja użyłam Thermomixa), miskę
Składniki na ciasto:
- mąka pszenna – 0,5 kg
- masło – 200 g
- żółtka – 2 szt.
- jajko (do posmarowania) – 1 szt.
- śmietana 18% – 3 łyżki (+ kolejne, jeśli ciasto za kruche)
- cukier – 1 szczypta
- sól – 1 łyżeczka (kopiasta)
- czarnuszka lub ziarna słonecznika – do posypania
Składniki na farsz:
- cebula – 3 szt.
- kaszanka – 0,4 kg
- jabłko – 1 szt. (nieduże)
- masło – 1 łyżka
- majeranek – 3 łyżeczki
- czubryca zielona – 1 łyżeczka
- sól, pieprz
Składniki sosu:
- musztarda francuska – 8 łyżeczek
- miód – 3 łyżeczki
- oliwa extra vergine – 3 łyżeczki
- biały ocet winny – 2 łyżeczki
- granulowany czosnek – 2 szczypty
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Masło siekamy z mąką, cukrem i solą – mnie wyręczył robot. Przekładamy do miski, dodajemy żółtka i śmietanę, zagniatamy do postaci elastycznego ciasta. Wszystko zależy od wielkości żółtek, więc jeśli masa nadal jest zbyt krucha, dodajemy po łyżce śmietany (u mnie finalnie skończyło się na 4 łyżkach). Wstawiamy do lodówki na mniej więcej 1 godzinę.
Cebulę siekamy i szklimy na łyżce masła. Jabłko obieramy i siekamy drobno bądź ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kaszankę obieramy z flaka i rozdrabniamy. Razem z jabłkiem dodajemy ją do cebuli i smażymy maksymalnie 10 minut, pod koniec doprawiając czubrycą, majerankiem, solą i pieprzem. Studzimy.
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni, a składniki sosu mieszamy dokładnie. Ciasto wałkujemy na stolnicy na półcentymetrową warstwę. Wykrawamy kółka (u mnie przydał się metalowy kubek o śr. 9 cm). Każde kółko natychmiast po wykrojeniu wypełniamy 2 łyżeczkami wystudzonego farszu (szybkie tempo wskazane, żeby ciasto nie obeschło) i zlepiamy. Nie ma potrzeby odkładania na namączony blat, wystarczy „wykończyć” brzegi palcami lub widelcem, posmarować jakiem, obsypać czarnuszką lub ziarnami słonecznika i wstawiamy pierogi na blasze z papierem do piekarnika na 20 minut. Podajemy z sosem.
Smacznego!
Be the first to comment.