Śledzie na 24 sposoby

sledz_wpis

Śledź zwyczajowo kojarzy się nam z Bożym Narodzeniem. Wszyscy Polacy gorączkowo wtedy wyszukują w Internecie przepisy na pomysłowe przyrządzenie tej ryby. U mnie jest trochę inaczej – powiem krótko: każda okazja jest dobra, żeby zjeść śledzia! To moja ulubiona ryba i wiedzą to ci, w których obecności potrafiłam wyjadać koreczki wprost ze słoika w trakcie pracy. Nie ma różnicy – śniadanie czy obiad, zima czy lato – śledź jest dobry ZAWSZE! Obecnie mamy sezon grillowy. Grill – wiadomo: impreza. Impreza – wiadomo: napoje wyskokowe. A z takimi najlepiej smakuje co? No właśnie – śledzik.

Na początku kupiłam 20 płatów śledziowych, na każdą z przekąsek przeznaczyłam 2 pokrojone ukośnie sztuki tak, aby otrzymać 10 małych porcji, każdą w innym smaku. Potem rozszerzyłam zakres tego śledziowego eksperymentu i cały czas staram się odkrywać nowe metody podania tej super ryby. Poniżej znajdziecie kilka: tych dla cierpliwych i takich, które nie wymagają marynowania w słoiku i czekania, jedynie 1-2 – godzinnego „przegryzienia się” składników w lodówce. Sami zobaczcie, może któryś z przepisów stanie sie Waszym ulubionym?

  1. Śledzie z cebulą i chili

sledzzchili_wpis

Swojskie śledzie z cebulką pojawiają się na naszym stole chyba najrzadziej. Prawie zawsze od razu wzbogacam tę wersję papryczką chili, nie żałując nasion. Siekamy drobno 1 cebulę i 1 papryczkę i mieszamy ze śledziami. Zalewamy olejem do pokrycia składników, doprawiamy pieprzem i sokiem z połowy cytryny.

Dla lepszego efektu wizualnego można też użyć chili w różnych kolorach, świeżego z suszonym oraz czerwoną cebulę.

14680723_1498106243538123_7777081284108590066_n

2. Śledzie w śmietanie z cebulą i jabłkiem

sledzzcebulaijablkiem_wpis

Miłośnikiem tej przekąski jest mój tata, ja – mniej. Drobno posiekane: cebula i jabłko, śmietana (ew. jogurt), trochę soli i pieprz. I oczywiście sok z cytryny.

3. Śledzie z czosnkiem i ogórkami kiszonymi

sledzzczosnkiemikiszonym_wpis

Mój ostatni faworyt! Jedyny raz trafiłam w sklepie na taki rodzaj porcjowanej przekąski śledziowej. Nie mogłam jej potem nigdzie znaleźć, więc przygotowałam ją sama. 1 drobno posiekany ogórek kiszony i jeszcze drobniej pokrojone 2 ząbki czosnku razem z garścią pokrojonego koperku i odrobiną pieprzu oraz cytrynowego soku dają prawdziwą ambrozję smaku.

4. Śledzie w miodzie i musztardzie z jogurtem

sledzzmusztardamiodemijogurtem_wpis

Ten smak wypróbowałam niedawno, z okazji rodzinnej imprezy. Okazał się na tyle pyszny, że zawartość całej miseczki znikła od razu w całości. Do śledzi wystarczy dodać dressing z 2 łyżek oliwy extra vergine, 1 łyżeczki octu, miodu i musztardy francuskiej. Doprawiamy odrobiną soku z cytryny, solą i pieprzem i na koniec dodajemy 1-2 łyżki jogurtu naturalnego (ja użyłam oczywiście mojego jogurtu domowej roboty).

5. Śledzie korzenne

sledzkorzenny_wpis

Do tego rodzaju podania śledzia w moim domu podchodzi się z rezerwą – no bo kto jada rybę na słodko? Ano ja! Ten przepis pokazała mi kiedyś moja mama i ja z lubością go odtwarzam. Sok z całej pomarańczy dzielimy na 2 porcje. W jednej moczymy przez 30 minut garść rodzynek. Pół czerwonej cebuli posiekanej w piórka szklimy na patelni na małej łyżce masła. Do miękkiej cebuli dorzucamy łyżkę koncentratu pomidorowego, połowę soku i mieszamy składniki, cały czas podgrzewając. Dodajemy rodzynki, doprawiamy szczyptą cynamonu (lub przyprawy do piernika) i dolewamy pozostałą część soku. Jeszcze sól, pieprz i gotowe!

6. Tatar śledziowy

sledztatar_wpis

Przepyszny rybny snack, na który przepis znajdziecie na stronie Tatar śledziowy. Nie próbowaliście jeszcze? Naprawcie ten błąd jak najszybciej.

7. Śledzie słodko-kwaśne

sledzslodkokwasny_wpis

Ta wersja śledzi jest bardzo blisko tych, które kupicie w słoiku w sklepie pod wieloma nazwami. Ale zrobiona w domu! Do tej ilości płatów potrzebujemy: po 1 łyżce pikantnego ketchupu, zalewy z ananasa, octu winnego i koncentratu pomidorowego, poza tym 2 plastrów ananasa, łyżkę rodzynek sparzonych wrzątkiem, 0,5 szt. cebuli (czerwona lepsza, ja miałam tylko białą) i pół niedużej czerwonej papryki posiekanej grubo. Cebulę z papryką przesmażamy szybko na patelni na maśle. Dodajemy ananasa w kostce i rodzynki i wszystkie składniki płynne, doprawiamy pieprzem (opcjonalnie – cukrem). Po 3 minutach zestawiamy i studzimy. Mieszamy z pokrojonymi śledziami i chłodzimy w lodówce. Ja dodałam jeszcze łyżkę kaparów.

8. Śledzie z ogórkiem w zalewie curry

sledziecurry_wpis

Ogórek i przyprawa curry są dla mnie idealnym połączeniem! Do pokrojonych śledzi dodajemy pół świeżego ogórka posiekanego w półcentymetrową kostkę i obficie doprawiamy pieprzem. Zalewamy marynatą złożoną z: 8 łyżek oleju lnianego (użyjcie rzepakowego, jeśli nie macie), 1 łyżeczki curry, 1 płaskiej łyżki cukru i 2 łyżeczek soku z limonki.

9. Śledzie na ostro z suszonymi pomidorami

sledzienaostrozsuszonymipomidorami_wpis

Przepis na bazie receptury z Kwestii Smaku: 0,5 szt. zielonego chili (z małą ilością nasion) siekamy w wąskie plasterki i razem z łyżką musztardy francuskiej mieszamy z pokrojonymi śledziami. Dodajemy 6 szt. suszonych pomidorów (z oliwy) pokrojonych w paski oraz pół czerwonej cebuli w piórkach. Mieszamy i dodajemy płyny: 1 łyżkę oliwy z pomidorów, 1 łyżeczkę octu balsamicznego oraz 1 łyżkę oleju (ja użyłam lnianego, ale jeśli nie macie, skorzystajcie z rzepakowego). Doprawiamy pieprzem, dorzucamy łyżkę posiekanego szczypiorku.

10. Śledzie kolorowe a la Mexico

sledziekolorowe_wpis

Super sałatka! Mieszamy składniki: 0,5 puszki kukurydzy konserwowej i 0,5 puszki czerwonej fasoli. Dodajemy 0,5 pęczka grubo siekanego szczypiorku i czerwoną cebulę pokrojona w piórka, 2 łyżki ziół prowansalskich i na koniec 6 pomidorków koktajlowych w grubych plastrach. Wlewamy 2-3 łyżki oleju lnianego lub rzepakowego, 2 łyżki dobrego octu winnego i doprawiamy pieprzem.

11. Śledzie marynowane w winie

14691068_1496925596989521_4298338090824742701_n

Przekąska ze szwedzkiej książki kulinarnej , wersja dla cierpliwych. Mieszamy 310 ml białego wytrawnego wina, 6 łyżek czerwonego octu winnego, 3 łyżki cukru, łyżkę ziaren białego lub kolorowego pieprzu i łyżkę ziaren kolendry. Kroimy 6-8 filetów śledziowych (uprzednio wypłukanych) na duże kawałki, układamy na nich krążki 1 czerwonej cebuli, zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na minimum 12 h.

12. Śledzie w pijanych rodzynkach

sledzwpijanychrodzynkach_wpis

Kolejny przepis dla cierpliwych, dostałam go od koleżanki Asi (dzięki!). 250 g sparzonych rodzynek moczymy przez 1 dobę w ok. 200 ml (może być więcej) rumu (ja za drugim razem zalałam je 100 ml rumu i 100 czerwonego wytrawnego wina). Po tym czasie rodzynki wyjmujemy i mieszamy z 600 g filetów sledziowych (nie moczonych), pokrojonych w kawałki „na 1 kęs”. 3 cebule kroimy w półplastry i parzymy 3 razy, po czym dodajemy do śledzi. Rum mieszamy z koncentratem pomidorowym (słoiczek 190 g), dolewamy 2 łyżeczki sosu Worcester, sok z półtorej  cytryny, a na końcu olej – ok. 2/3 szklanki. Na koniec doprawiamy pieprzem. Śledzie najlepiej smakują na 3 dzień, po nocy spedzonej w lodówce.

13. Śledzie ze śliwką i pomarańczą

sledziesliwkapomarancza_wpis

Te śledzie można zjeść już szybciej – po paru godzinach. Potrzebujemy: 5 płatów śledziowych, 10 śliwek, skórkę otartą z 1 pomarańczy + miąższ z połowy, olej lniany, pieprz. Wymoczone płaty tniemy wzdłuż na połowę i owijamy każdą połówką śliwkę razem z wyfiletowanym dzwonkiem pomarańczy. Przełuwamy wykałaczką i przekładamy do naczynia z płaskim drem i wyższymi rantami. Wszystko doprawiamy pieprzem, posypujemy skórką otartą z pomarańczy i wlewamy olej lniany – tyle, aby koreczki się w nim unurzały. Można ozdobić koperkiem.

14. Śledzie z żurawiną

sledziezzurawina_wpis

Jedne z pyszniejszych, jakie zjecie! Lekko słodkie dzięki żurawinie, kwaskowe (bo ocet) i z dodatkiem oleju, który wspaniale nasiąka aromatem ryby. Dużą cebulę zalewamy 3 łyżkami octu z białego wina i dolewamy sok z połowy cytryny. Marynujemy tak cebulę ok. 2h, co jakiś czas mieszając. 4 łyżki żurawiny sparzamy wrzątkiem. 3-4 płaty śledzia (namoczone wcześniej) kroimy na kawałki „na 1 kęs”, układamy w płaskiej salaterce i zakrywamy marynowaną cebulą oraz zasypujemy żurawiną. Dolewamy ocet z sokiem z cytryny i całość zalewamy olejem (u mnie lniany) do momentu przykrycia zawartości salaterki. Najlepiej wstawić na noc do lodówki, do „przegryzienia”. Opłaca się czekać!

15. Śledzie pod pierzynką

sledziepodpierzynka_wpis

No oczywista oczywistość! Warstwowa sałatka, ja jednak nie daję na każdą warstwę majonezu. Kłóci mi się ten dodatek ze śledziem i z burakiem, więc nakładam co drugą kolejkę. Tutaj propozycja w słoiku 0,5 l – gotujemy 2 małe buraki, 2 ziemniaki i 2 jajka (na twardo), 2 wymoczone śledziowe płaty kroimy w drobną kostkę. Układamy warstwami: burak starty na tarce o dużych oczkach, ziemniaki (rozdziabane widelcem), majonez, śledzie (skropione sokiem z cytryny) + szczypta koperku i jajka (ja kroję w wąskie plasterki), na wierzch majonez. I zaczynamy od nowa: burak, ziemniaki, warstwa majonezu, śledzie z cytrynowym sokiem i koperek, jajka i na koniec majonez. Na wierzch ścieramy na tarce plasterek żółtego sera i dekorujemy koperkiem. Odstawiamy do „przegryzienia” na kilka godzin.

16. Śledzie z korniszonami

sledziekorniszony_wpis

Najlepsze ze słoika. Po zalaniu olejem i wsadzeniu kilku półplasterków cytryny, po kilku godzinach smaki są idealnie przemieszane. Malutkie korniszony owijamy po 1 sztuce w kilka, np. 5 płatów śledziowych (wypłukanych). Każdy przekłuwamy 2 wykałaczkami, żeby rulon dobrze się trzymał, i kroimy równo w połowie wysokości. Otrzymane w ten sposób bardziej płaskie koreczki możemy: a) umieścić w salaterce, dodać posiekaną cebulę, sok z połowy cytryny i zalać olejem, lub b) umieścić w słoiku, w szpary poutykać półkrążki cebuli, zalać olejem i sokiem z cytryny + dodatkowo kilka jej półplastrów powtykać w wolne miejsca. W obu przypadkach śledzik bedzie smakował super po minimum kilku godzinach „przegryzania się” smaków.

17. Śledzie z buraczkami

sledzwburaczkach_wpis

Ach, ten piękny, różowy kolor! I, ech, ten najonez… Nie jestem zwolenniczką dodawania go do sałatek, ale wszelkie próby unikania go udowodniły mi, że w tym wypadku nie da się jednak inaczej. 0,5 kg filetów kroimy w kostę, tak samo jak 2 ugotowane i obrane buraki. Opcjonalnie możemy dodać pół małego jabłka (pokrojone w małą kosteczkę). Do tego drobno poszatkowana sparzona cebula, 4 korniszony, również pokrojone w kostkę oraz 2 łyżeczki kaparów. Wszystko mieszamy, doprawiamy pieprzem, łyżką soku z cytryny i łyżką octu z białego wina. Dodajemy 3 łyżki majonezu i 3 łyżki jogurtu greckiego. Po połączeniu składników, odstawiamy na noc do lodówki.

18. Śledzie pomidorowe z fasolą i ogórkiem kiszonym

sledziepomidorowefasola_wpis

Ten przepis zwrócił moją uwagę, bo jako jeden z niewielu nie zawierał majonezu. Ryby przygotowane w ten sposób są naprawdę bardzo, bardzo dobre! 3 wymoczone filety tniemy wzdłuż, a potem na kawałki. Dodajemy do nich: przepłukaną i odsączoną fasolę z 1 puszki, 2 szalotki posiekane w możliwie najdrobniejszą kostkę, podobnie 2 ogórki kiszone oraz pokrojone drobno 2 jajka na twardo. Dodajemy przecier pomidorowy (3 łyżki) i ketchup (5 łyżek), płaską łyżkę cukru i 2 łyżki oleju, wszystko doprawiamy pieprzem i octem winnym (1-2 łyżki). Odstawiamy na noc do „przegryzienia”.

19. Śledzie „po męsku”

sledzpomesku_wpis

Przepis znalazłam na jednej z facebookowych grup kulinarnych. Czemu „po męsku”? Mogę się tylko domyslać: może dlatego, że są bardzo ostre, nie wymagają fantazyjnych składników i kroi się je w dość duże kawałki? Tak czy owak zróbcie je, bo smakują wybornie. 6 filetów śledziowych płuczemy i przez ok. 30 minut moczmy w soku z całej cytryny oraz kilku łyżkach oleju. Po tym czasie kroimy na spore kawałki (wieksze, niż zwykle to robicie) i przekładamy do salaterki, Do sledzi dodajemy: 2 posiekane ogórki kiszone, 2 cebule (czerwoną i żółtą), 1 niedużą paprykę (czerwoną lub pomarańczową), drobniutko posiekaną papryczkę chili (opcjonalnie – odważni mogą dodać jeszcze płaską łyżeczkę płatków chili), łyżkę cukru i pół pęczka koperku. Wszystko zalewamy olejem z sokiem cytrynowym, w którym wcześniej moczyła się ryba i dolewamy jeszcze trochę oleju oraz ewentualnie co nieco octu z białego wina.Wszystko mieszamy.

20. Śledzie gotowane w zalewie

sledziegotowanezalewa_wpis

Czy spotkaliscie się wcześniej z gotowanym śledziem? Ja nie. Tym chętniej wypróbowałam przepis z bloga Kulinarnej Maniusi, oczywiście delikatnie go modyfikując. Przepis jest rewelacyjny a tym śledziom po prostu nie można się oprzeć! Najpierw przygotowujemy zalewę z 1 szkl. wody, 0,5 szkl. octu jabłkowego, 3/4 szkl. oleju, 1 łyżki soli, 3 łyżek brązowego cukru, 2 łyżek ketchupu pikantnego i 2 łyżek przecieru pomidorowego (u mnie domowa Passata). Dodajemy 3 listki laurowe, 3 kulki ziela angielskigo i kilka ziaren pieprzu. Wszystko mieszamy w rondlu, zagotowujemy i zestawiamy z ognia. 8 wymoczonych płatów sledziowych kroimy w kawałki „na 1 kęs”, cebulę w piórka i układamy w osobnym garnku naprzemiennie warstwami, posypując cebulę świeżo zmielonym pieprzem (śledzie, cebula, pieprz, śledzie, cebula, pieprz itd.). Wszystko zalewamy gorącą zalewą i podgotowujemy ok 4 minut. Zestawiamy, studzimy i przekładamy do słoika na noc (ja już w słoiku dosmaczyłam wszystko dodatkową płaską łyżką cukru i zamieszałam).

21. Śledzie gajowego

sledziegajowego_wpis

Uwielbiam grzyby, ale ich połączenie ze śledziami teoretycznie nie bardzo mi pasowało. Dlatego postanowiłam wypróbować ten przepis w praktyce. I wiecie co? Po przegryzieniu są nawet dobre, aczkolwiek ja, aby uzyskac zadowalający dla siebie efekt, musiałam dodać jeszcze łyżkę octu jabłkowego. Sami osądźcie! Zaczynamy od suszonych grzybów – 40 g prawdziwków lub podgrzybków zalewamy szklanką wrzątku i odstawiamy na noc. Nastepnie wypłukane śledzie (8 szt.) moczymy 1h w wodzie i 1h w roztworze 2 szklanek wody i 1 szklanki octu 10%. Na oleju podsmażamy 2 cebule pokronone w półplastry, po czym dodajemy grzyby razem z wodą. Podgrzewamy do odparowania płynów. Doprawiamy solą, pieprzem, dolewamy 2 łyżki oleju i po wymieszaniu zastawiamy do wystudzenia. Śledzie kroimy, mieszamy z zawartością patelni i zamykamy w słoiku lub pojemniku (ja dodałam jeszcze trochę octu jabłkowego), wstawiamy do lodówki na 2-3 dni. Codziennie mieszamy.

22. Śledzie po kaszubsku

sledzpokaszubsku_wpis

Nie mogło ich zabraknąć w mojej śledziowej kolekcji! Przecież to typowy polski rarytas. Znalazłam wiele odmian przepisu na śledzika po kaszubsku, ale najbardziej „podszedł” mi ten: Na patelni rozgrzewamy 10 łyżek oleju, szklimy 3 pokrojone cebule, następnie dodajemy łyżkę cukru, 4 łyżki octu 10%, 5 łyżek koncentratu pomidorowego, 3 liscie laurowe i 3 ziela angielskie. Zestawiamy i dodajemy 0,5 łyżeczki ziarenek gorczycy. Studzimy, po czym dodajemy pokrojone płaty śledziowe i wszystko mieszamy.

23. Śledzie orientalne

sledzorientalny_wpis

Ich tajemnicą jest kardamon i kmin rzymski. Po otwarciu słoika czuje się przede wszystkim aromat kojarzący się z tajskim lub bliskowschodnim jedzeniem. Niesamowite! Potrzebujemy 6 płatów śledzia, które kroimy „na 1 kęs”. Dodajemy do nich 2 czerwone pokrojone cebule, następnie: 4 goździki, 4 ziarna ziela angielskiego, 2 listki laurowe, 0,5 łyżeczki cynamonu, 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego, 0,5 łyżeczki sproszkowanego imbiru i 1 łyżeczkę sproszkowanego kardamonu. Wszystko zalewamy marynatą złożoną z 6 łyżek oleju, 5 łyżek soku z cytryny i 1 łyżeczki miodu. Szczelnie zamykamy na 2 dni – potem można jeść.

24. Śledzie po cygańsku

sledzpocygansku_wpis

Przepis wzięłam z jednej z popularnych gazet, ale nie poszłam za radą autora i nie dodałam cukru. Przecież ketchup ma go i tak dość dużo. Moim zdaniem tak przygotowany sos do śledzika idealnie trzyma równowagę pomiędzy słodkim a kwaśnym. No i.. zamiast sarepskiej, dodałam moją ulubioną musztardę francuską, ale trzymajcie się tej oryginalnej, jeśli właśnie ją wolicie. Do pokrojonych płatów śledziowych dodajemy 2 garście małych korniszonków pokrojonych w plasterki, pokrojone malutkie pierczarki konserwowe (0,5 szkl.) i posiekaną w piórka czerwoną cebulę (dobrze ją wcześniej oprószyć solą i odstawić na 20 minut, co jakiś czas wygniatając łyżką albo tłuczkiem). Wszystko zalewamy sosem, złożonym z 1 szklanki pikantnego ketchupu, 2 łyżeczek musztardy (sarepskiej, a u mnie francuskiej), 3 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę, 0,25 szklanki oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na noc do lodówki.

A czy Wy macie swoje pyszne sposoby na śledzie? Chętnie wypróbuję nowe przepisy. Podzielcie się nimi w konkursie, który trwa do 12 grudnia!!!  Co zrobić? Wystarczy polubić nasz fanpage (znajdziecie go po prawej stronie) – chyba, że już go lubicie. Tam znajdziecie wszystkie informacje. Miłej zabawy i…

Smacznego!

Zdjęcie tytułowe: http://hdwyn.com/

Comments

  1. Leave a Reply

    Lena
    13 maja 2016

    Bardzo fajny zbiór przepisów. Też lubię śledzie – nie tylko na Boże Narodzenie 😉

  2. Leave a Reply

    Karolina
    13 maja 2016

    Dziękujemy! mam w zanadrzu jeszcze kilka przepisów, na pewno się pojawią na Local Foodie!

  1. Śledzie z cebulą i żurawiną | Kuchnia Starowiejskiej Gospodyni - […] dzisiaj dla Was super śledzie. Tym razem skorzystałam z przepisu Local Foodie.  Szybko sprawdziłam czy mam resztę składników. I…

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>