Jęczmienny „cieciorex”
Nazwa „cieciorex” słusznie kojarzy się wszystkim z knajpą Krowarzywa. Ta wegańska jadłodajnia jest naprawdę niezrównana. Jakiś czas temu praktycznie codziennie bywałam w okolicy skrzyżowania Marszałkowskiej i Litewskiej w Warszawie i zdążyłam wypróbować wszystkie burgery ze stałej ofery Krowarzyw. Dziś sama zrobiłam w 100% własne burgery z brązowej ciecierzycy i kaszy jęczmiennej. Mam nadzieję, że nie naruszam żadnych praw autorskich, ale „cieciorex” naprawdę brzmi dużo lepiej niż „ciecieburger” czy „Kala Chana Burger”. Pyszne bułki pochodzą z przepisu Marcina z Jaja w kuchni.
Potrzebujemy: sprawny piekarnik, blachę z papierem do pieczenia, miskę, mniejszą miskę, blender ręczny, garnek, robot kuchenny (ja użyłam Thermomixa)
Składniki na bułki:
- mąka – 0,5 kg
- suche drożdże – 7-8 g.
- cukier – 2 łyżeczki
- mleko – 0,5 szkl.
- woda – 0,5 szkl.
- masło – 2 łyżki
- jajko
- sól – 2 łyżeczki
Składniki na burgery
- brązowa ciecierzyca Kala Chana – 400 g (1 puszka)
- kasza jęczmienna – 50 g
- sproszkowane curry – 1 łyżeczka
- kmin rzymski – 1 niepełna łyżeczka
- płatki chili – 0,5 łyżeczki
- sezam
- sól
- olej do smażenia
Dodatki:
- pomidory
- sałatka Zielony slaw
- czerwona cebula
- rukola
- sosy: ketchup (można wykorzystać domowy), musztarda francuska, sos Tysiąca Wysp (można użyć domowej roboty)
Przygotowanie:
Do misy robota wsypujemy mąkę, drożdże, wlewamy wodę i mleko, sól, cukier i na koniec dolewamy roztopione masło. Za pomocą odpowiedniego programu wyrabiamy ciasto (u mnie wystarczyły niecałe 2 minuty), które przekładamy do miski i przykrywamy – niech wyrośnie przez 1 h w ciepłym miejscu. Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 równe części (wtedy bułki będą bardzo duże; podzielcie na 6 części, jeśli wolicie rozmiar standardowych kajzerek). Dajemy bułeczkom wyrosnąć przez 45 minut (już na blaszce z papierem), następnie wkładamy je na kwadrans lub nieco dłużej do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Studzimy na kratce.
Kaszę jęczmienną gotujemy dłużej niż w instrukcji (np. ponad 20 zamiast 15 minut) i odstawiamy do wystudzenia. Ciecierzycę odcedzamy, dodajemy przyprawy i miksujemy blenderem (niekoniecznie na gładko), po czym łączymy z kaszą. Masa dobrze się lepi, więc nie potrzebujemy jajek; formujemy z niej kotleciki, które smażymy na rozgrzanym tłuszczu po 2-3 minuty z każdej strony. Patelnię czyścimy, podpiekamy na niej połówki bułek, dodajemy sosy i warzywa i podajemy nasze cieciorexy.
Jeśli jesteście ciekawi, jakie inne sosy do burgerów możecie łatwo przyrządzić sami, zerknijcie na nasze propozycje:
- Majonez bazyliowy
- Aïoli
- Arrabbiata
- Ajvar
- Sos pomidorowy #1 lub Sos pomidorowy #2
- Relish pomidorowy z curry
- Sos tatarski
- Thoum – libański sos czosnkowy
- Sos ranczerski
- Domowy majonez
- Sos romesco
- Sos cytrynowy
- Chutney z ananasa i chili
- Tapenada
Smacznego!
Be the first to comment.