Kim jestem

self5Cześć! Mam na imię Karolina. Miło Was poznać. Bardzo dziękuję, że zajrzeliście na Local Foodie!

Tak jak Wy, uwielbiam jedzenie! Ale nie zawsze tak było. Przez wiele lat jadłam po prostu, aby nie być głodna i zupełnie nie interesowało mnie, co mam na talerzu. Dopiero po założeniu rodziny przekonałam się, jaką radość może dać odkrywanie nowych smaków, celebrowanie tworzenia potraw i sprawianie nimi przyjemności bliskim osobom. A prawdziwą miłością do gotowania zaraził mnie mój mąż.

Skąd wziął się pomysł na Local Foodie? No cóż… życie! Przez długi czas, z powodów zdrowotnych, byłam praktycznie uziemiona w domu. Zero wypadów do supermarketów, zero sklepów z egzotycznymi produktami spożywczymi… a jeść trzeba! Opracowałam więc metodę gotowania posiłków z tego, co jest pod ręką – czasami w szafce kuchennej i lodówce, czasami w najbliższym sklepie za rogiem, czasem z tego, co zamówię od zaprzyjaźnionych ekologicznych dostawców albo sama zbiorę (grzyby, owoce). Local Foodie to także nasza rodzinna książka kucharska. Wypróbowane przez nas przepisy, raz zapisane, zostają już z nami na zawsze i możemy do nich wracać za każdym razem, kiedy zapragniemy zjeść coś pysznego.

Moja kuchnia ewoluowała. Kiedyś miałam obsesję stosowania „chudszych” zamienników wszędzie, gdzie tylko się da. Potem zrozumiałam, że jeśli potrawy mają być pyszne, nie można się bać używać śmietany, masła, czasem smalcu. Cóż – człowiek uczy się całe życie! Dlatego nie wszystkie moje potrawy są dietetyczne, „fit” itp., ale mogę Wam zagwarantować, ze zostały przetestowane przez naszą rodzinę i dlatego z czystym sumieniem mogę je Wam POLECIĆ!

Dla rodziny najczęściej przygotowuję dania mięsne, dla siebie – raczej te jarskie. Jestem fanką zup, makaronów i sałatek. Jeśli kochacie jadać ostro – jesteśmy w tym samym klubie! Uwielbiam eksperymentować w kuchni i testować nowe przepisy. Gotuję – jak każda zapracowana mama – raczej prosto (i np. z resztek – ciekawe pomysły znajdziecie w dziale Kuchnia ekonomiczna). Ale często lubię zrobić coś ambitnego (wtedy informuję w przepisie, że potrawa wymaga większego nakładu sił/czasu/pieniędzy).

Dziękuję, że wpadliście z wizytą do Local Foodie! Chętnie będę widywać Was częściej – jeśli tylko opuści Was na chwilę kulinarna wena lub będziecie szukać pomysłu na specjalnie danie – wracajcie! Serdecznie zapraszam do mojej kuchni i do mojego stołu, a także do ciekawych miejsc związanych z jedzeniem, które odwiedzam!

Jeśli chcecie się ze mną skontaktować, przejdźcie na stronę Kontakt.

Comments

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>