Kwaśnica

kwasnica_localfoodie_wpis

Aby zrobić wyśmienitą kwaśnicę, przede wszystkim musimy mieć kiszoną kapustę i dobrej jakości wędzonki. Szczęśliwie i to i to mamy domowej roboty (beczkę kapusty zakisiliśmy w październiku, a ostatnią partię mięs wędziliśmy 3 tygodnie temu).  I tak naprawdę niewiele więcej potrzeba – nie dodajemy włoszczyzny, a przyprawy – tylko te podstawowe. Proste, prawda? Kwaśnicę (i kapuśniak)* uważam za jedną najlepszych potraw polskiej kuchni. Przepisów z pewnością znajdziecie mnóstwo, dziś zapraszam Was do wypróbowania mojego sposobu na kwaśnicę.  Ta pyszna i sycąca tradycyjna podhalańska zupa jest traktowana jako pełny obiad, dlatego naprawdę warto ją zrobić, szczególnie jesienią.

kwasnica_localfoodie_wpis1

kwasnica_localfoodie_wpis2

Potrzebujemy: duży  i mniejszy garnek

Składniki:

  • wędzone żebra – 1 kg
  • kiszona kapusta – 0,5 kg (waga po odciśnięciu)
  • sok z kiszonej kapusty – 0,5-1 szkl.
  • cebula – 2 szt.
  • suszone grzyby – 1 garść
  • (opcjonalnie) ziemniaki – 0,5 kg
  • czosnek – 3 ząbki
  • liść laurowy – 2 szt.
  • ziele angielskie – 4 ziarna
  • pieprz ziarnisty – 10 ziaren
  • majeranek – 2 łyżki
  • smalec – 1 łyżka (czubata)
  • sól

Przygotowanie:

Mięso dzielimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka, dodajemy laur, ziele angielskie i pieprz, po czym zalewamy 2 litrami zimnej wody i doprawiamy solą. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 1 h, w międzyczasie dorzucając do garnka cebulę pokrojoną w kostkę i usmażoną na smalcu. Następnie dorzucamy suszone grzyby, kapustę i kapuściany sok oraz rozgniecione ząbki czosnku. Ponownie zakrywamy i gotujemy kolejną godzinę, pod koniec doprawiając majerankiem. W międzyczasie w osobnym garnku gotujemy ziemniaki, które dodajemy do zupy przed podaniem (jeżeli zamierzacie podać kwaśnicę z chlebem, pomińcie ten etap).  Ja, zanim przeleję zupę do misek, oddzielam mięso od kości, ale niektórzy wolą zajadać kwaśnicę jednocześnie obgryzając żeberka z mięsa – jak kto lubi. Gotowe!

Smacznego!

* Jeśli zastanawiacie sie, czym różni się kwaśnica od kapuśniaku, przeczytajcie informacje np. w Wikipedii

Comments

  1. Leave a Reply

    Darek
    16 listopada 2017

    Tyle lat gotuję w ten sposób kapuśniak i nie wiedziałem że to kwaśnica.

    • Leave a Reply

      Karolina
      16 listopada 2017

      Jest mała różnica 🙂 Dla wiekszości niezauważalna, ale jednak jest (kiedyś sama jej nie widziałam, dlatego dodałam odnośnik do poczytania dla ciekawych). Pozdrawiam!

  2. Leave a Reply

    Kasia
    13 listopada 2017

    Wstyd nad wstydami, ale jeszcze nigdy nie jadłam!
    Znam i owszem – w piosenki braci Golec…
    🙂

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>