Proste chili z kalafiorem

chili_localfoodie_wpis

Ot, taka luźna wariacja na temat chili con carne. Treściwy obiad, którym naje się cała rodzina – wbrew pierwszemu wrażeniu (chili!) wcale nie ostry (zawsze możecie dorzucić dodatkowe chili, cayenne itp), za to pełen przypraw i aromatycznych smaków. Co ważne, jego przygotowanie nie jest wcale długie (ryż możecie gotować w międzyczasie), a składniki nie są wyszukane. Idealna potrawa na jesień i zimę, nieprawdaż? Zapraszam do stołu!

chili_localfoodie_wpis1

chili_localfoodie_wpis2

chili_localfoodie_wpis3

Potrzebujemy: dużą patelnię

Składniki:

  • mielona wołowina – 0,5 kg
  • cebula – 2 duże szt.
  • kalafior – 0,5 szt.
  • pomidory – 2 puszki lub 6-7 szt. świeżych w sezonie
  • czerwona fasola – 1 puszka
  • świeże chili – 1 duża szt.
  • słodka papryka – 3 łyżki
  • granulowany czosnek, kmin rzymski, cukier trzcinowy – po 1 łyżce
  • sól, pieprz
  • olej – 3 łyżki

Do podania:

  • natka pietruszki – 1 pęczek
  • brązowy ryż – 200 g

Przygotowanie:

Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę pokrojoną w dużą kostkę. Następnie dodajemy kalafior podzielony na różyczki oraz połowę papryczki chili, drobniutko posiekaną (drugą połowę zostawiamy do podania). Mieszamy wszystko razem i podsmażamy, aż warzywa lekko „złapią kolor”, po czym doprawiamy solą, pieprzem i resztą przypraw. Po krótkiej chwili dorzucamy mięso. Kiedy przestanie być surowe, na patelnię przelewamy pomidory i dusimy całość pod przykryciem przez 30 minut, pod koniec dodając fasolę (ten czas możemy wykorzystać np. na przygotowanie ryżu – brązowy potrzebuje dłuższego gotowania niż biały). Danie przed podaniem posypujemy posiekaną natką i posiekanym chili.

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>