Proste chili z kalafiorem
Ot, taka luźna wariacja na temat chili con carne. Treściwy obiad, którym naje się cała rodzina – wbrew pierwszemu wrażeniu (chili!) wcale nie ostry (zawsze możecie dorzucić dodatkowe chili, cayenne itp), za to pełen przypraw i aromatycznych smaków. Co ważne, jego przygotowanie nie jest wcale długie (ryż możecie gotować w międzyczasie), a składniki nie są wyszukane. Idealna potrawa na jesień i zimę, nieprawdaż? Zapraszam do stołu!
Potrzebujemy: dużą patelnię
Składniki:
- mielona wołowina – 0,5 kg
- cebula – 2 duże szt.
- kalafior – 0,5 szt.
- pomidory – 2 puszki lub 6-7 szt. świeżych w sezonie
- czerwona fasola – 1 puszka
- świeże chili – 1 duża szt.
- słodka papryka – 3 łyżki
- granulowany czosnek, kmin rzymski, cukier trzcinowy – po 1 łyżce
- sól, pieprz
- olej – 3 łyżki
Do podania:
- natka pietruszki – 1 pęczek
- brązowy ryż – 200 g
Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę pokrojoną w dużą kostkę. Następnie dodajemy kalafior podzielony na różyczki oraz połowę papryczki chili, drobniutko posiekaną (drugą połowę zostawiamy do podania). Mieszamy wszystko razem i podsmażamy, aż warzywa lekko „złapią kolor”, po czym doprawiamy solą, pieprzem i resztą przypraw. Po krótkiej chwili dorzucamy mięso. Kiedy przestanie być surowe, na patelnię przelewamy pomidory i dusimy całość pod przykryciem przez 30 minut, pod koniec dodając fasolę (ten czas możemy wykorzystać np. na przygotowanie ryżu – brązowy potrzebuje dłuższego gotowania niż biały). Danie przed podaniem posypujemy posiekaną natką i posiekanym chili.
Smacznego!
Be the first to comment.