Rigatoni w mocno kremowym sosie z pietruszką i boczkiem
Co robimy, kiedy nie ma pomysłu na obiad a w lodówce same resztki? Oczywiście MAKARON! Wiecie, że pasta wszelkiego rodzaju to moje ulubione danie – zawsze ratuje posiłek, kiedy brak inwencji albo składników. Tym razem zwykły sos pomidorowy został wzbogacony jogurtem greckim i całość zrobiła się obłędnie łagodna i kremowa. Odrobina cukru, soli i pieprzu, posiekana pietruszka… i już jesteście w niebie!
Potrzebujemy: rondel/garnek z pokrywką
Składniki:
- makaron rigatoni – 200 g
- świeża natka pietruszki – 1 garść (duża)
Składniki sosu:
- chudy boczek – 50-70 g (najlepiej taki w kawałku, nie w plastrach)
- cebula – 1 szt. (nieduża)
- czosnek – 2 ząbki
- pomidory krojone – 1 puszka
- jogurt grecki – 250 g (1 małe opakowanie) lub więcej
- zioła prowansalskie – 1 szczypta (duża)
- tymianek (z szczypta (duża)
- cukier – 1 szczypta (duża)
- liść laurowy – 1 szt.
- ziele angielskie – 2 ziarna
- świeża pietruszka – 1 garść
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Boczek kroimy na dość grupe kawałki np. 1×2 cm (ale nie mniejsze, nie chcemy małych skwarek, tylko podpieczone bekonowe porcje). Wrzucamy do suchego rondla i prażymy do lekkiego zrumienienia. Dodajemy cebulę posiekaną bardzo drobno oraz czosnek i zioła, mieszamy wszystko i podgrzewamy do zarumienienia się cebuli. Wlewamy pomidory, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, mieszamy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru. Zestawiamy rondel z palnika i studzimy sos; kiedy będzie letni, dodajemy opakowanie jogurtu i listki pietruszki. Mieszamy i ponownie podgrzewamy. Przed podaniem łączymy z makaronem i dekorujemy świeżą natką.
Be the first to comment.