Azjatycka sałatka z sezamowym ogórkiem i chili
Uwielbiam ostre potrawy! (Swego czasu jedząc pizzę z jalapeño polewałam ją jeszcze sosem Tabasco, a moja zupa Phở jest zawsze czerwona od chili). Dlatego ta orientalna sałatka z My Recipes od razu przykuła moja uwagę. Przyrządzałam ją pierwszy raz, więc ściśle trzymałam się proporcji. Jedyna zmiana to zastąpienie pasty miso ciemnym sosem sojowym (nie miałam i nie miałam czasu szukać w sklepach, a jest to dobry zamiennik); z własnej inicjatywy dodałam sok z limonki oraz sos rybny i to okazało się strzałem w dziesiatkę. Wszystkie składniki z przepisu znalazłam w kuchni (warto raz na jakiś czas „obkupić się” w orientalne sosy i przyprawy, a potem mieć spokój i komfort przyrządzania wschodnich potraw bez kombinowania). Przepyszna wegańska i słono-pikantna sałatka to jest to co lubię! Spróbujcie koniecznie tego przepisu!
Potrzebujemy: patelnię, garnek, miskę
Składniki:
- makaron linguine lub tagliatelle (w małych kawałkach) – 250 g
- świeży ogórek – 1 szt.(spory)
- czerwone chili – 1 szt. (z nasionami)
- ziarna sezamu – 3 łyżki
- dymka – 0,5 pęczka
- (opcjonalnie) kolendra – 0,5 pęczka
- ciemny sos sojowy – 2 łyżki
- ocet ryżowy – 1 łyżka
- sos rybny – 2-3 łyżki
- miód – 1 łyżka
- gorąca woda – 1 łyżka
- olej sezamowy – 2 łyżeczki
- sok z połowy limonki
- sól – duża szczypta
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, przelewamy wodą i studzimy. Sezam prażymy na suchej patelni aż zbrązowieje i zacznie wydzielać aromat. Ogórek siekamy na wąziutkie plasterki i odstawiamy do odsączenia. Papryczkę chili z nasionami kroimy drobno, podobnie dymkę. W misce łączymy wszystkie płyny i miód (jeśli ma stałą konsystencję, podgrzejcie go przez 15 sekund w mikrofalówce), prażony sezam, chili i dymkę. Dodajemy ogórek i marynujemy go przez 30 minut. Po tym czasie całość mieszamy z makaronem i podajemy. Jeśli lubicie kolendrę, posypcie nią sałatkę przed podaniem.
Smacznego!
Be the first to comment.