Najprostsze, najszybsze i najtańsze ciasto jogurtowe
Ten przepis wpadł mi w oko na jednej z facebookowych grup kulinarnych. Jest naprawdę banalny, a najbardziej spodobało mi się w nim odmierzanie proporcji za pomocą jogurtowego kubeczka (przydaje się, kiedy wszystkie wzorcowe szklanki czekają akurat na mycie w zmywarce). Do tego oryginalny przepis zakłada użycie tylko miski i łyżki – żadnego ubijania, miksowania, wyrabiania. Tylko mieszanie! Ciasto jogurtowe jest bardzo słodkie, ale jeśli pieczemy je dla najbliższych (np. dla mamy na Dzień Matki), to jest to najlepszy wybór! Przecież miłość = słodycz!
Potrzebujemy: brytfankę 22×30 cm (może być trochę mniejsza, wtedy ciasto będzie wyższe), gęste sitko, miskę
Składniki:
- jogurt naturalny w kubeczku 180 g
- mąka pszenna – 3 kubeczki (+ 1 łyżka do wysypania formy)
- cukier – 2,5 kubeczka
- cukier waniliowy – 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- jajko – 3 szt.
- olej – 1 kubeczek (+ odrobina do formy)
- cukier puder – ile lubicie (do posypania)
- (opcjonalnie) do dekoracji – jadalne kwiatki lub owoce sezonowe
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mąkę przesiewamy do miski z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy resztę składników (oprócz cukru pudru) i dokładnie mieszamy. Przelewamy do natłuszczonej i wysypanej mąką brytfanki i wkładamy do piekarnika na 30 minut albo „do suchego patyczka”. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem i ewentualnie dekorujemy.
Smacznego!
Be the first to comment.