Najprostsze, najszybsze i najtańsze ciasto jogurtowe

ciastojogurtowe_wpis

Ten przepis wpadł mi w oko na jednej z facebookowych grup kulinarnych. Jest naprawdę banalny, a najbardziej spodobało mi się w nim odmierzanie proporcji za pomocą jogurtowego kubeczka (przydaje się, kiedy wszystkie wzorcowe szklanki czekają akurat na mycie w zmywarce). Do tego oryginalny przepis zakłada użycie tylko miski i łyżki – żadnego ubijania, miksowania, wyrabiania. Tylko mieszanie! Ciasto jogurtowe jest bardzo słodkie, ale jeśli pieczemy je dla najbliższych (np. dla mamy na Dzień Matki), to jest to najlepszy wybór! Przecież miłość = słodycz!

Potrzebujemy: brytfankę 22×30 cm (może być trochę mniejsza, wtedy ciasto będzie wyższe), gęste sitko, miskę

Składniki:

  • jogurt naturalny w kubeczku 180 g
  • mąka  pszenna – 3 kubeczki (+ 1 łyżka do wysypania formy)
  • cukier – 2,5 kubeczka
  • cukier waniliowy – 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • jajko – 3 szt.
  • olej – 1 kubeczek (+ odrobina do formy)
  • cukier puder – ile lubicie (do posypania)
  • (opcjonalnie) do dekoracji – jadalne kwiatki lub owoce sezonowe

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mąkę przesiewamy do miski z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy resztę składników (oprócz cukru pudru) i dokładnie mieszamy. Przelewamy do natłuszczonej i wysypanej mąką brytfanki i wkładamy do piekarnika na 30 minut albo „do suchego patyczka”. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem i ewentualnie dekorujemy.

Smacznego!

 

Tags: ,

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>