Sałatka z dzikiego ryżu

dzikiryz_wpis

Sałatkę z dzikiego ryżu przygotowałam bazując na przepisie z BBC Good Food, ale zupełnie zmieniając dressing, co tylko wyszło jej na dobre. Okazała się pyszna, bardzo prosta i bardzo tania. Paczkę dzikiego ryżu kupiłam za 2,70 zł! Natomiast długi proces strugania marchewek wymusił na mnie decyzję o kupnie obieraczki do julienne. Podejrzewam, ze przyda mi się jeszcze nie raz, a zaoszczędzony czas spędzę dużo przyjemniej niż zamieniając warzywa na wąskie paseczki za pomocą noża.

Potrzebujemy: tarkę do warzyw, obieraczkę do warzyw (najlepiej julienne lub temperówkę), kubeczek, miseczkę, wyciskarkę do czosnku

Składniki:

  • dziki ryż – 200 g
  • marchewka – 3 szt. (nieduże)
  • czerwona cebula – 1 szt.
  • suszona żurawina – 1 garść
  • natka pietruszki (lub świeża kolendra) – 2 garście

Składniki na dressing:

  • cytryna – 1 szt. (otarta skórka i sok)
  • miód – 1 łyżka
  • czosnek – 2 ząbki
  • musztarda sarepska lub Dijon – 2 łyżeczki
  • sos sojowy – 6 łyżek
  • sos rybny – 2 łyżeczki
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu, studzimy. Cebulę siekamy w piórka i razem z żurawiną blanszujemy we wrzątku przez 1 minutę, po czym odsączamy. Marchewki kroimy w wąziutki wstążki/nitki. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie, łączymy ze sobą składniki dressingu i dolewamy do sałatki. Gotowe!

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>