Batoniki energetyczne z 3 składników
W dzisiejszych czasach trzeba być fit! Jeść fit, pić fit i ogólnie żyć fit. Jakikolwiek mam stosunek do tego wyrażenia, zdrowy tryb życia i zdrowy sposób odżywania to jest coś, co staram się wdrażać na co dzień. Czasem szukam przepisów na pyszne i dietetyczne dania i… ręce mi opadają. Składniki są albo drogie albo trudno dostępne w mojej okolicy. Dlatego jestem bardzo zadowolona, że wpadł mi w ręce przepis na zdrową przekąskę, która dodatkowo nie wymaga gotowania, pieczenia ani nawet ręcznego mieszania. 3 podstawowe składniki dostępne w każdym sklepie, malakser lub blender i… gotowe! Rano wyjmujemy z lodówki po jednej porcji i kop energetyczny mamy zagwarantowany. Spróbujcie koniecznie!
Potrzebujemy: blender z pojemnikiem, folię spożywczą
Składniki:
Po równej porcji (np. 100 g):
- daktyli
- orzechów (włoskie, pecan lub migdały – ja użyłam migdałów)
- suszonych owoców (rodzynek, żurawiny lub suszonych śliwek – ja użyłam żurawiny)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera z metalowymi ostrzami (daktyle czy większe suszone śliwki można ewentualnie trochę pokroić do rozmiaru równego z pozostałymi ingrediencjami). Kilka razy mieszamy pulsacyjnie, a potem rozdrabniamy już blendując bez przerwy do 2 minut. W pojemniku blendera masa powinna zacząć zbijać się w kulę. Wyjmujemy ją, rozkładamy i rozpłaszczamy na folii, formując płaski na 1-1,5 cm kwadrat o boku ok. 10 cm. Zawijamy szczelnie w folię i wkładamy do lodówki na noc. Rano stężały duży baton kroimy na 8-10 porcji. Gotowe!
Smacznego!
Be the first to comment.