Blogers Cook in Warsaw + pesto z orzechów włoskich

blogerscookinwarsaw_wpis

W ostatni czwartek miałam niezmierną przyjemność uczestniczyć w pierwszym spotkaniu gotujących bloggerów – Blogers Cook In Warsaw (organizowanym w Kuchni Spotkań IKEA – BTW to super miejsce, świetnie wyposażone we wszystko, co może być potrzebne do codziennego i wykwintnego gotowania + bardzo pomocny personel, który dosłownie „wychodzi z szafy”, kiedy tylko poprosicie o cokolwiek). Oprócz mnie dzielnie smażyli, gotowali, siekali, mieszali, odparowywali, schładzali i doprawiali:

Towarzyszyła nam Kasia z firmy Danone (Kasia, dziękuję za sprawne przytrzymywanie moździerza i testowanie pesto!).

O co chodziło? O to, aby się spotkać w kulinarnym gronie, wymyślić sobie 3-daniową kolację (przystawka, danie główne i deser), przygotować ją, przetestować i dobrze się bawić. Jak to mówią starożytni Rosjanie – mission accomplished!

Gotując, opowiadaliśmy sobie różne historie, kompletnie na luzie. I tak powstały:

  • Na przystawkę – pasty do pieczywa (Iwona)

1

oraz sałatka caprese z pesto z orzechów włoskich (ja)

2

Przepis na pesto: 150 g uprażonych na suchej patelni orzechów włoskich blendujemy z 2-3 ząbkami czosnku i szczyptą soli. W moździerzu rozgniatamy liście z pęczka bazylii, na koniec cienkim strumyczkiem dolewając ok. 0,5 szkl. oliwy extra vergine. Łączymy składniki z miski i z moździerza, dodajemy 100-120 g startego parmezanu/grana padano. Regulujemy gęstość za pomocą oliwy i doprawiamy solą oraz pieprzem.

  • Danie główne – łosoś w białym winie z penne w szpinakowym pesto (Karolina i Kamil)

4

  • Deser – tiramisu w wersji fit (Dominika – na Jej stronie znajdziecie przepis)

5

Na koniec – testowanie nowych jogurtów z oferty Activii. Byłam bardzo, ale to bardzo pozytywnie zaskoczona smakiem nowej naturalnej Activii – nie jest kwaśna jak inne jogurty tego rodzaju, chociaż nie dosładzana. Jest kilka smaków ostatnio wprowadzonych na rynek; naprawdę warte spróbowania – polecam. Czy wiedzieliście, że jogurty smakuje się podobnie jak np. kawę, przepłukując kubki smakowe po każdym spróbowaniu? Ha! Człowiek uczy się całe życie.

3

Zostaliśmy obdarowani mnóstwem tych dobrodziejstw, ale równie mocno cieszę się z ksiażki Smitten Kitchen czyli Nowy Jork na talerzu wydawnictwa Znak. Pięknie wydana, z rewelacyjnymi zdjęciami (inaczej nie można, przecież najpierw jemy oczami) i jeszcze lepszymi przepisami. Na razie tylko przejrzałam na szybko, ale już znalazłam kilka, które koniecznie muszę wypróbować.

10

20170331_073420

Poniżej trochę zdjęć: (autorstwa Natalii i mojego)

blogers-cook-in-warsaw-kuchnia-spotkaa-nowy-jork-na-talerzy-ksia-ka-danone-spotkanie-bloger-w-kulinarnych-2017-miti-miti-pr-3_localfoodie

blogers-cook-in-warsaw-kuchnia-spotkaa-nowy-jork-na-talerzy-ksia-ka-danone-spotkanie-bloger-w-kulinarnych-2017-miti-miti-pr-11_localfoodie

7

blogers-cook-in-warsaw-kuchnia-spotkaa-nowy-jork-na-talerzy-ksia-ka-danone-spotkanie-bloger-w-kulinarnych-2017-miti-miti-pr-18localfoodie

blogers-cook-in-warsaw-kuchnia-spotkaa-nowy-jork-na-talerzy-ksia-ka-danone-spotkanie-bloger-w-kulinarnych-2017-miti-miti-pr-16localfoodie

6

blogers-cook-in-warsaw-kuchnia-spotkaa-nowy-jork-na-talerzy-ksia-ka-danone-spotkanie-bloger-w-kulinarnych-2017-miti-miti-pr-40localfoodie

blogers-cook-in-warsaw-kuchnia-spotkaa-nowy-jork-na-talerzy-ksia-ka-danone-spotkanie-bloger-w-kulinarnych-2017-miti-miti-pr-20localfoodie

Gotowanie i kosztowanie w tak doborowym towarzystwie jest super zabawą. Bardzo prawdopodobne, że to nie ostatnie nasze spotkanie. To czwartkowe nie byłoby tak udane, gdyby nie Kuchnia Spotkań IKEA oraz organizator Miti Miti PRActivia i Wydawnictwo Znak , a specjalne podziękowania należą się Natalii za sprawną koordynację i pomoc we wszystkim.

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>