Chipsy z jarmużu

chipsyjarmuz_wpis

Każdy wie, jak to jest z chipsami. Nie można zjeść jednego czy dwóch – je się całą paczkę, albo w ogóle. Ręka sama wędruje do opakowania. Dlatego za niezwykle trafny uważam slogan wymyślony przez firmę Kellogg dla marki Pringles: Once you pop, you can’t stop! (w wolnym tłumaczeniu – chrupniesz raz i nie możesz przestać). Chipsy to dietetyczna katastrofa, dlatego warto przerzucić się na chrupiące zamienniki – suszone buraki, jabłka czy truskawki. Ja tym razem proponuję Wam ultralekkie chipsy z jarmużu, którymi można zajadać się do upadłego bez wyrzutów sumienia. Robi się je błyskawicznie, a do tego możemy dowolnie je doprawiać i z jednego pęczka wyczarować zdrową przekąskę w wielu różnych smakach. Polecam!

Potrzebujemy: sprawny piekarnik z termoobiegiem, blachę z papierem do pieczenia, miskę (1 lub kilka)

Składniki:

  • jarmuż – 1 pęczek
  • oliwa extra vergine – 1-2 łyżki
  • skórka z 0,5 cytryny
  • ulubione przyprawy (u mnie czosnek granulowany i wędzona papryka) – po 1 łyżce
  • sól

Przygotowanie:

Nastawiamy piekarnik na 150 stopni. Jarmuż dokładnie myjemy, osuszamy i pozbawiamy twardych  łodyg biegnących przez środek liści. Same liście kroimy lub rwiemy na kawałki o takiej wielkości, by było nam je wygodnie jeść. Wrzucamy do miski, skrapiamy oliwą, solimy i wsypujemy przyprawy, po czym dokładnie wszystko mieszamy. Można całość jarmużu podzielić na 2 lub więcej części i włożyć do osobnych misek, do każdej dodając inne przyprawy – wtedy będziemy mieć chipsy w różnych smakach. Gotowe kawałki umieszczamy na blasze z papierem do pieczenia. Możemy je poupychać ciasno, ale nie powinny na siebie zachodzić. Pieczemy do 5 minut (nie przypalić! sprawdzajcie na bieżąco, czy są już suche i chrupiące), ale wiele zależy od piekarnika i wysokości, na jakiej umieszczona jest blacha (moje pierwsze chipsy musiałam piec prawie 10 minut!). Gotowe!

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>