Chlebek żurawinowo-pomarańczowy z orzechami włoskimi

Desery, Wege, Wypieki | 5 kwietnia 2016 | By

chlebekzurawinowy_wpis

Często, kiedy szukam pomysłu na potrawę, wpisuję w wyszukiwarce internetowej nazwy składników, które akurat mam w kuchni. I przeglądam wybór potraw, które mogę zrobić z dostępnych w tej chwili produktów. Tak było z chlebkiem żurawinowo-pomarańczowym. Przed świętami kupiliśmy wielką torbę suszonej żurawiny, od teściów dostaliśmy tonę orzechów włoskich, a pomarańcze mamy zawsze, tak samo jak proszek do pieczenia czy sodę.  Znalazłam przepis na ciasto, którego składnikami są wszystkie wspomniane oraz mój ulubiony sok z pomarańczy. Czego chcieć więcej? To jest ciasto-petarda, i pisze to osoba, która słodyczy nie lubi. Warto je zrobić chociażby dla boskiego pomarańczowo-waniliowego aromatu, który roznosi się po kuchni podczas pieczenia!

Potrzebujemy:  wąską foremkę-keksówkę o długości 25 cm, małą miskę, dużą miskę, bułkę tartą

Składniki:

  • obrane orzechy włoskie – 60 g
  • suszona żurawina – 150 g
  • mąka pszenna – 260 g
  • cukier – 200 g
  • zimne masło – 60 g
  • duże jajko – 1 szt.
  • skórka otarta całej pomarańczy
  • 3/4 szklanki świeżego soku wyciśniętego z pomarańczy
  • ekstrakt wanilii – 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
  • soda – 1 łyżeczka
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Orzechy włoskie prażymy na patelni przez 8-10 minut, aż zaczną wydzielać aromat i lekko zbrązowieją. Studzimy je i siekamy na dość duże kawałki. W małej misce roztrzepujemy jajko, mieszamy z sokiem z pomarańczy i ekstraktem waniliowym. W dużej misce łączymy mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą, solą i skórką z pomarańczy. Zimne masło w małych kawałkach wkrajamy do miski i mieszamy aż do uzyskania konsystencji grudkowatej bułki tartej.  Płynne składniki wlewamy do suchych, dodajemy siekane orzechy i żurawinę i mieszamy. Masę przelewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-60 minut lub po prostu stosując metodę suchego patyczka. Gotowe!

Smacznego!

 

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>