Soba z zielonymi warzywami

greensoba_wpis

Soba odkryłam dopiero w zeszłym roku. I żałuję, że tak późno, bo mogłam zrobić z nim tyle pysznych dań! Długi i cienki jak spaghetti ciemny makaron gryczany nadaje się i do sałatek i do dań głównych na ciepło. Jest bogatym źródłem białka, o co dbam w codziennej diecie. Pachnie (i smakuje) jak kasza gryczana a przy tym jest błyskawiczny w przygotowaniu – kilka minut w wodzie i gotowe. Duże znaczenie ma dla mnie wygląd potraw, dlatego brązowy makaron postanowiłam tym razem połączyć z jasnozielonymi warzywami. Piękny widok i fantastyczny smak! (proporcje podane na 1 porcję)

Potrzebujemy: garnek do przygotowania makaronu, garnek do blanszowania warzyw

Składniki:

  • makaron soba – 100 g
  • pół zielonej papryki
  • pół brokuła
  • pół awokado
  • pół świeżego ogórka
  • ciemny sos sojowy – 1 łyżka
  • olej z pestek dyni – 1 łyżka
  • garść świeżej kolendry
  • szczypta ziaren sezamu
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Przygotowujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. W garnku gotujemy wodę, we wrzątku blanszujemy paprykę pokrojoną w paski oraz brokuł podzielony na różyczki. Wyjmujemy i odsączamy. Awokado kroimy w kostkę, tak samo ogórka. Mieszamy warzywa z makaronem oraz porwaną kolendrą, skrapiamy olejem i sosem, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę podajemy posypaną ziarnami sezamu i świeżą kolendrą.

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>