Soba z zielonymi warzywami
Soba odkryłam dopiero w zeszłym roku. I żałuję, że tak późno, bo mogłam zrobić z nim tyle pysznych dań! Długi i cienki jak spaghetti ciemny makaron gryczany nadaje się i do sałatek i do dań głównych na ciepło. Jest bogatym źródłem białka, o co dbam w codziennej diecie. Pachnie (i smakuje) jak kasza gryczana a przy tym jest błyskawiczny w przygotowaniu – kilka minut w wodzie i gotowe. Duże znaczenie ma dla mnie wygląd potraw, dlatego brązowy makaron postanowiłam tym razem połączyć z jasnozielonymi warzywami. Piękny widok i fantastyczny smak! (proporcje podane na 1 porcję)
Potrzebujemy: garnek do przygotowania makaronu, garnek do blanszowania warzyw
Składniki:
- makaron soba – 100 g
- pół zielonej papryki
- pół brokuła
- pół awokado
- pół świeżego ogórka
- ciemny sos sojowy – 1 łyżka
- olej z pestek dyni – 1 łyżka
- garść świeżej kolendry
- szczypta ziaren sezamu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Przygotowujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. W garnku gotujemy wodę, we wrzątku blanszujemy paprykę pokrojoną w paski oraz brokuł podzielony na różyczki. Wyjmujemy i odsączamy. Awokado kroimy w kostkę, tak samo ogórka. Mieszamy warzywa z makaronem oraz porwaną kolendrą, skrapiamy olejem i sosem, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę podajemy posypaną ziarnami sezamu i świeżą kolendrą.
Smacznego!
Be the first to comment.