Ciastka z masła orzechowego
Dziś rano, przy okazji kulinarnej prasówki, wpadł mi w ręce przepis na ciastka z masłem orzechowym (z Two Peas & Their Pod). Przejrzałam składniki – przecież wszystko mam w domu (masło orzechowe przeważnie mamy gdzieś upchnięte, bo mój mąż jest jego wielkim fanem). I tak oto całkiem spontanicznie, między jednym a drugim zajęciem, powstały ciastka o charakterystycznym aromacie, tak kochanym przez miliony Amerykanów (Polaków chyba też). Do popołudniowej herbatki jak znalazł.
Potrzebujemy: blachę i papier do pieczenia, 2 miski i blender lub miskę i robot kuchenny
Składniki:
- masło orzechowe (najlepiej kremowe) – 100 g
- masło (w temperaturze pokojowej) – 100 g
- mąka – 170 g
- proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki
- soda – 0,5 łyżeczki
- sól – 0,5 łyżeczki
- cukier – 200 g (połowę możecie zastąpić cukrem trzcinowym)
- jajko – 1 szt. (duże, w temperaturze pokojowej)
- aromat waniliowy – kilka kropel
- (opcjonalnie) cukier puder do obtoczenia – kilka łyżeczek
Przygotowanie:
Nastawiamy piekarnik do 180 stopni. Przesiewamy mąkę z proszkiem i sodą, dodajemy sól i odstawiamy. W misce lub misie robota łączymy dokładnie miękkie masło z masłem orzechowym. Dodajemy cukier i dalej mieszamy do powstania gładkiej masy. Następnie wbijamy jajko, dodajemy aromat i znów dokładnie mieszamy. Jeśli korzystacie z robota, to zwolnijcie jego obroty. Pora dodać stopniowo suche składniki.
Z gotowej masy wybieramy po 2 łyżki i formujemy w dłoniach kulkę. Możecie obtoczyć ją dodatkowo w cukrze pudrze. Kulki rozkładamy na blasze z papierem do pieczenia w dość dużych odległościach od siebie (min. 7 cm); w czasie pieczenia roztopią się w płaskie ciastka – okrągłe, jeśli nie zleją się na blaszce.
Smacznego!
Comments
- Ciasteczka z masłem orzechowym | Kuchnia Starowiejskiej Gospodyni - […] Mam dzisiaj dla was obłędne ciasteczka z masłem orzechowym. Po prostu niebo w gębie. Są cudownie chrupiące i przepięknie…