Ciasto kakaowe z truskawkami, budyniem i kruszonką
Chciałam wykorzystać sezon truskawkowy do maksimum, jednocześnie piekąc coś zupełnie nowego. To ciacho jest w 100% moim wymysłem, ale na szczęście bardzo udanym („rozeszło się” w okamgnieniu). Większość cukru zastąpiłam tu kakao instant dla dzieci (czy wiedzieliście, że w 100 g produktu jest 80 g cukru?? O rany!). Jest bardzo słodkie, ale też lżejsze (jeśli chodzi o konsystencję) niż tradycyjne ciasta z większością cukru i małym dodatkiem kakao. Szczerze polecam wszystkim amatorom słodyczy i truskawkoholikom. Po prostu je upieczcie, a okazja do zjedzenia zawsze się znajdzie.
Potrzebujemy: sprawny piekarnik, formę do ciasta 24×36 cm, zamrażarkę, tarkę o dużych oczkach, robot kuchenny (ja użyłam Thermomixa), miseczkę, blender ręczny z trzepaczką, naczynie do miksowania, szklankę, sitko, papier do pieczenia, folię spożywczą
Składniki:
- mąka tortowa – 3 szkl
- masło (zimne) – 200 g
- cukier puder – 1,4 szkl.
- kakao instant dla dzieci – 3/4 szkl.
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- soda oczyszczona – 1 łyżeczka
- żółtko jajka – 3 szt.
- truskawki – ilość potrzebna do wypełnienia formy, u mnie ponad 0,5 kg
Składniki na piankę budyniową:
- białko jajka – 3 szt.
- cukier (u mnie pół na pół biały + wanilinowy) – 3/4 szkl.
- budyń waniliowy (bez cukru) – 2 opakowania
- olej – 2 łyżki
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, odkrawamy szypułki nożem (zostawiając płaski czubek, dzięki czemu łatwo będzie je postawić prosto do góry nogami). Do misy robota przesiewamy mąkę, proszek, sodę oraz cukier i kakao, wszystko miksujemy z zimnym masłem (dodajemy w kawałkach). Dodajemy żółtka (znów miksujemy). Z masy szybko zagniatamy ciasto, którego połową wylepiamy płasko formę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia (resztę formujemy w kulkę i wkładamy w folii do zamrażalnika). Nastawiamy piekarnik na 190 stopni, gotowe truskawki ustawiamy gęsto w rządkach na kakaowym spodzie. Pieczemy 30 minut, wyjmujemy z piekarnika i lekko studzimy. Piekarnika nie wyłączamy.
Następnie miksujemy białka jajek na sztywno, dodajemy do nich pomału i stopniowo cukier, potem również stopniowo budyń (proszek) oraz 2 łyżki oleju. Miksujemy jeszcze przez maks. 15 sekund, po czym wylewamy masę na spód ciasta z truskawkami. Na wierzch ścieramy za pomocą tarki resztę ciasta kakaowego. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 50 minut – aż reszta kakaowej kruszonki na wierzchu będzie upieczona. Można posypać wierzch cukrem pudrem, al ja tego nie zrobiłam – ciasto bez tego i tak jest mega słodkie.
Smacznego!
Kasia Franiszyn-Luciano
3 lipca 2017
Zrobię na pewno,zanim truskawa sie skończy 🙂
Karolina
3 lipca 2017
Polecam i życzę smacznego 🙂