Cupcakes jagodowo-truskawkowe
Muszę przyznać, że jak na osobę nie przepadającą za słodyczami, ostatnio robię wyjątkowo dużo słodkich wypieków. Beneficjentami są rodzina, goście i zaprzyjaźnione towarzystwo mieszkające obok. Zawsze miło poczęstować wizytujących albo wpaść do sąsiadów z blaszką czegoś słodkiego. Wczoraj znalazłam w lodówce jagody w syropie (pasteryzowane, z zeszłorocznego zbioru mojego taty), więc postanowiłam zrobić z nich muffiny. Wyszły bardzo dobre (według najprostszego na świecie przepisu, zmodyfikowanego w celu uwzględnienia tego, co mam), ale wyglądały pospolicie – zwykłe babeczki, wielkie mi halo! Zaopatrzyłam się więc w składniki do robienia kremu (rękaw i końcówki miałam w domu) i tak oto powstały cupcakes z chipsami truskawkowymi. Myślę, że w ten sposób możecie wykorzystać prawie wszystkie owoce w syropie, które macie w domu.
Potrzebujemy: 2 miski, blender ręczny z trzepaczką, robot kuchenny z mieszadłem (ja używam Thermomixa), forma do muffinek i papilotki, rękaw cukierniczy z końcówkami (albo mocna torba foliowa z odciętym małym rożkiem), wysokie naczynie do miksowania
Składniki mokre:
- mleko – 1 szkl. (ja część mleka zastąpiłam sokiem z jagód, ok. 1/3 pojemności szklanki)
- olej – 0,5 szkl.
- jajka – 2 szt.
Składniki suche:
- mąka – 250 g
- cukier – 1 niepełna szkl. (ja użyłam ok. połowy, bo owoce w syropie były bardzo słodkie)
- cukier waniliowy – 1 mała saszetka (zastąpiłam ją łyżeczką drobnego cukru z prawdziwą wanilią)
- proszek do pieczenia – 1 czubata łyżeczka
- do dekoracji – ulubione owoce, posypki etc. (ja użyłam liofilizowanych truskawek)
Masa do szprycowania:
- śmietanka homogenizowana – 150 ml
- serek mascarpone – 250 g
- galaretka owocowa – 0,5 opakowania
- (opcjonalnie) trochę barwnika spożywczego lub resztka syropu z owoców, jeśli ma zdecydowany kolor – 0,5 łyżeczki
Przygotowanie:
Tradycyjnie w jednym naczyniu łączmy ze sobą składniki suche (oczywiście oprócz tych przeznaczonych do dekoracji), a w robocie lub w misce za pomocą trzepaczki – mieszamy mokre (wyjęte z syropu jagody wrzuciłam po wymieszaniu do mokrych). Następnie mieszanki mokrą i suchą dokładnie mieszamy. Przelewamy masę do formy na muffiny (wyłożonej papilotkami) do ok. połowy wysokości foremek. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach („do suchego patyczka”). Odstawiamy do wystygnięcia.
W wysokim naczyniu ubijamy śmietankę na sztywną pianę (śmietanka musi być mocno schłodzona, dobrze jej zrobi 10 minut w zamrażalniku. Można tam włożyć również końcówkę miksującą.). Następnie dodajemy mascarpone, potem galaretkę i dalej miksujemy do uzyskania bardzo gęstej, gładkiej masy. Przekładamy łyżką do rękawa, nakładamy końcówkę i ozdabiamy babeczki płynnym ruchem. Ozdabiamy ulubionymi owocami, posypką, czekoladą – czymkolwiek lubicie. Gotowe!
Smacznego!
Be the first to comment.