Cupcakes jagodowo-truskawkowe

Desery, Wege, Wypieki | 3 maja 2016 | By

muffinyjagodowe2_wpis

Muszę przyznać, że jak na osobę nie przepadającą za słodyczami, ostatnio robię wyjątkowo dużo słodkich wypieków. Beneficjentami są rodzina, goście i zaprzyjaźnione towarzystwo mieszkające obok. Zawsze miło poczęstować wizytujących albo wpaść do sąsiadów z blaszką czegoś słodkiego. Wczoraj znalazłam w lodówce jagody w syropie (pasteryzowane, z zeszłorocznego zbioru mojego taty), więc postanowiłam zrobić z nich muffiny. Wyszły bardzo dobre (według najprostszego na świecie przepisu, zmodyfikowanego w celu uwzględnienia tego, co mam), ale wyglądały pospolicie – zwykłe babeczki, wielkie mi halo! Zaopatrzyłam się więc w składniki do robienia kremu (rękaw i końcówki miałam w domu) i tak oto powstały cupcakes z chipsami truskawkowymi. Myślę, że w ten sposób możecie wykorzystać prawie wszystkie owoce w syropie, które macie w domu.

Potrzebujemy: 2 miski, blender ręczny z trzepaczką, robot kuchenny z mieszadłem (ja używam Thermomixa), forma do muffinek i papilotki, rękaw cukierniczy z końcówkami (albo mocna torba foliowa z odciętym małym rożkiem), wysokie naczynie do miksowania

Składniki mokre:

  • mleko – 1 szkl. (ja część mleka zastąpiłam sokiem z jagód, ok. 1/3 pojemności szklanki)
  • olej – 0,5 szkl.
  • jajka – 2 szt.

Składniki suche:

  • mąka – 250 g
  • cukier – 1 niepełna szkl. (ja użyłam ok. połowy, bo owoce w syropie były bardzo słodkie)
  • cukier waniliowy – 1 mała saszetka (zastąpiłam ją łyżeczką drobnego cukru z prawdziwą wanilią)
  • proszek do pieczenia – 1 czubata łyżeczka
  • do dekoracji – ulubione owoce, posypki etc. (ja użyłam liofilizowanych truskawek)

Masa do szprycowania:

  • śmietanka homogenizowana – 150 ml
  • serek mascarpone – 250 g
  • galaretka owocowa – 0,5 opakowania
  • (opcjonalnie) trochę barwnika spożywczego lub resztka syropu z owoców, jeśli ma zdecydowany kolor – 0,5 łyżeczki

Przygotowanie:

Tradycyjnie w jednym naczyniu łączmy ze sobą składniki suche (oczywiście oprócz tych przeznaczonych do dekoracji), a w robocie lub w misce za pomocą trzepaczki – mieszamy mokre (wyjęte z syropu jagody wrzuciłam po wymieszaniu do mokrych). Następnie mieszanki mokrą i suchą dokładnie mieszamy. Przelewamy masę do formy na muffiny (wyłożonej papilotkami) do ok. połowy wysokości foremek. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach („do suchego patyczka”). Odstawiamy do wystygnięcia.

W wysokim naczyniu ubijamy śmietankę na sztywną pianę (śmietanka musi być mocno schłodzona, dobrze jej zrobi 10 minut w zamrażalniku. Można tam włożyć również końcówkę miksującą.). Następnie dodajemy mascarpone, potem galaretkę i dalej miksujemy do uzyskania bardzo gęstej, gładkiej masy. Przekładamy łyżką do rękawa, nakładamy końcówkę i ozdabiamy babeczki płynnym ruchem. Ozdabiamy ulubionymi owocami, posypką, czekoladą – czymkolwiek lubicie. Gotowe!

Smacznego!

 

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>