Penne z sosem romesco i bakłażanem

pennezromesco_wpis

Pamiętacie Sos romesco, który proponowałam jako dodatek do grilla? Zrobiłam go wtedy cały garnek i – oczywiście – nadwyżki zamroziłam. Lubię mieć „coś w zanadrzu” do szybkiego przygotowania, kiedy jestem zajęta i wielkie gotowanie nie wchodzi w grę. W lodówce miałam też resztki bakłażana wołające o zużycie. No i – oczywiście – makaron, który w domu musi zawsze być! I co z tego wyszło? Pyszne danie, którego nie będziecie się wstydzić przed gośćmi. Czy ktokolwiek zgadnie, że zostało przyrządzone z resztek? Nie sądzę.

Potrzebujemy: garnek, patelnię, tarkę do sera

Składniki:

  • sos romesco – 3 łyżki
  • makaron penne – 100 g
  • bakłażan – 1/3 szt.
  • oliwa/olej – 1 łyżka
  • ser typu pecorino (ja użyłam dojrzewającego sera łomnickiego) – 2 łyżki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Bakłażan kroimy w plastry, solimy z obu stron i odstawiamy na pół godziny, po tym czasie obmywamy wodą. Kroimy w ćwierćplastry i pieczemy na patelni do zrumienienia. Przygotowujemy w garnku makaron według instrukcji na opakowaniu (al dente), odcedzamy i przelewamy wodą, wykładamy na talerz. W tym samym garnku podgrzewamy sos; kiedy zacznie bulgotać, dodajemy kawałki bakłażana i zmniejszamy grzanie do minimum. Do zawartości garnka dodajemy makaron, mieszamy i podgrzewamy jeszcze 3 minuty, w międzyczasie doprawiając solą i pieprzem. Wykładamy na talerz, podajemy ze świeżą porwaną bazylią i startym serem. 

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>