Cytrynowe ziemniaki na różowo

cytrynoweziemniaki_wpis

Sałatki ziemniaczane wyglądają zazwyczaj podobnie: ziemniaki toną w nich pod warstwą majonezu, śmietany albo – w najlepszym razie – naturalnego jogurtu. Trochę to nudne, nie uważacie? Dlatego w miniony weekend przygotowałam młode ziemniaki trochę inaczej, ale nie rezygnując ze składników, które tak do nich pasują: cytryny, rozmarynu, tymianku. I z pikantna nutką (nie zapominajmy o pieprzu cayenne, który możecie zastąpić chili). Wypróbujcie ten przepis, polecam!

Potrzebujemy: garnek, 2 miseczki, tarkę do cytrusów

Składniki:

  • młode ziemniaki – 600-700 g
  • cytryna – 2 szt.
  • czerwona cebula – 1 szt.
  • musztarda sarepska – 1 łyżeczka
  • musztarda francuska – 2 łyżeczki
  • natka pietruszki – 1 garść
  • świeży rozmaryn – 2 łyżki
  • suszony tymianek – 1 duża szczypta
  • pieprz cayenne – 1 duża szczypta
  • oliwa extra vergine – 70 ml
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Cebulę szatkujemy najdrobniej jak się da, zalewamy sokiem z jednej cytryny i odstawiamy w miseczce na minimum pół godziny. Z drugiej cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok i wszystko razem dokładnie mieszamy w miseczce z musztardami i oliwą. Ziemniaki szorujemy i gotujemy w mundurkach, po czym studzimy. Kroimy na grube plastry lub połówki i zalewamy  cytrynowo-musztardowym dressingiem, doprawiamy solą, pieprzem i cayenne, mieszamy. Siekamy drobno rozmaryn i natkę i dodajemy do ziemniaków razem z cebulą i sokiem, w którym się marynowała. Dokładnie mieszamy i podajemy.

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>