Cytrynowe ziemniaki na różowo
Sałatki ziemniaczane wyglądają zazwyczaj podobnie: ziemniaki toną w nich pod warstwą majonezu, śmietany albo – w najlepszym razie – naturalnego jogurtu. Trochę to nudne, nie uważacie? Dlatego w miniony weekend przygotowałam młode ziemniaki trochę inaczej, ale nie rezygnując ze składników, które tak do nich pasują: cytryny, rozmarynu, tymianku. I z pikantna nutką (nie zapominajmy o pieprzu cayenne, który możecie zastąpić chili). Wypróbujcie ten przepis, polecam!
Potrzebujemy: garnek, 2 miseczki, tarkę do cytrusów
Składniki:
- młode ziemniaki – 600-700 g
- cytryna – 2 szt.
- czerwona cebula – 1 szt.
- musztarda sarepska – 1 łyżeczka
- musztarda francuska – 2 łyżeczki
- natka pietruszki – 1 garść
- świeży rozmaryn – 2 łyżki
- suszony tymianek – 1 duża szczypta
- pieprz cayenne – 1 duża szczypta
- oliwa extra vergine – 70 ml
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę szatkujemy najdrobniej jak się da, zalewamy sokiem z jednej cytryny i odstawiamy w miseczce na minimum pół godziny. Z drugiej cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok i wszystko razem dokładnie mieszamy w miseczce z musztardami i oliwą. Ziemniaki szorujemy i gotujemy w mundurkach, po czym studzimy. Kroimy na grube plastry lub połówki i zalewamy cytrynowo-musztardowym dressingiem, doprawiamy solą, pieprzem i cayenne, mieszamy. Siekamy drobno rozmaryn i natkę i dodajemy do ziemniaków razem z cebulą i sokiem, w którym się marynowała. Dokładnie mieszamy i podajemy.
Smacznego!
Be the first to comment.