Sałatka ziemniaczano – ogórkowa z dipem jajecznym
Czy tak jak ja nie mogliście się doczekać młodych ziemniaków? Zakładam, że tak. Więc dzisiaj proponuję Wam polską wiosnę na talerzu: młode ziemniaki, ogórki małosolne i mnóstwo świeżej zieleniny. Możecie dodatkowo wzbogacić ją porem! U nas ta sałatka ziemniaczana pojawiła się podczas sobotniej obiadokolacji i szybko zostało po niej tylko wspomnienie. Was też namawiam do jej zrobienia.
Potrzebujemy: garnek, rondel/mały garnek, miseczkę
Składniki:
- młode ziemniaki – 10 szt. (małe)
- ogórek małosolny – 2 szt. (duże)
- młoda dymka – 3 szt.
- świeży koperek – 0,5 pęczka (część odkładamy do dipu)
- natka pietruszki – 0,5 pęczka (część odkładamy do dipu)
- kapary – 1 łyżka
Składniki dipu:
- jajka – 2 szt.
- jogurt grecki – 4 łyżki (użyjcie śmietany, jeśli lubicie)
- majonez – 1 łyżka (zobaczcie, jak przygotować własny Domowy majonez)
- świeży koperek – 1 łyżka
- natka pietruszki – 1 łyżka
- ocet winny – kilka kropli
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Wyszorowane ziemniaki gotujemy w łupinach i studzimy, po czym kroimy w grube plastry, bądź na pół, jeśli są bardzo małe. Jajka gotujemy na twardo (8 minut od zawrzenia wody) i studzimy. Do ziemniaków dodajemy ogórki w plasterkach i dymkę posiekaną w całości, potem większość natki, koperku i kapary. Jajka rozgniatamy widelcem i dodajemy do nich jogurt/śmietanę, majonez, ocet. Mieszamy z resztą zieleniny i doprawiamy. Sałatkę podajemy z kleksami dipu lub całkowicie z nim wymieszaną – jak wolicie.
Smacznego!
Be the first to comment.