Sałatka ziemniaczano – ogórkowa z dipem jajecznym

salatkaziemniakiogorek_wpis

Czy tak jak ja nie mogliście się doczekać młodych ziemniaków? Zakładam, że tak. Więc dzisiaj proponuję Wam polską wiosnę na talerzu: młode ziemniaki, ogórki małosolne i mnóstwo świeżej zieleniny. Możecie dodatkowo wzbogacić ją porem! U nas ta sałatka ziemniaczana pojawiła się podczas sobotniej obiadokolacji i szybko zostało po niej tylko wspomnienie. Was też namawiam do jej zrobienia.

Potrzebujemy: garnek, rondel/mały garnek, miseczkę

Składniki:

  • młode ziemniaki – 10 szt. (małe)
  • ogórek małosolny – 2 szt. (duże)
  • młoda dymka – 3 szt.
  • świeży koperek – 0,5 pęczka (część odkładamy do dipu)
  • natka pietruszki – 0,5 pęczka (część odkładamy do dipu)
  • kapary – 1 łyżka

Składniki dipu:

  • jajka – 2 szt.
  • jogurt grecki – 4 łyżki (użyjcie śmietany, jeśli lubicie)
  • majonez – 1 łyżka (zobaczcie, jak przygotować własny Domowy majonez)
  • świeży koperek – 1 łyżka 
  • natka pietruszki – 1 łyżka 
  • ocet winny – kilka kropli
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Wyszorowane ziemniaki gotujemy w łupinach i studzimy, po czym kroimy w grube plastry, bądź na pół, jeśli są bardzo małe. Jajka gotujemy na twardo (8 minut od zawrzenia wody) i studzimy. Do ziemniaków dodajemy ogórki w plasterkach i dymkę posiekaną w całości, potem większość natki, koperku i kapary. Jajka rozgniatamy widelcem i dodajemy do nich jogurt/śmietanę, majonez, ocet. Mieszamy z resztą zieleniny i doprawiamy. Sałatkę podajemy z kleksami dipu lub całkowicie z nim wymieszaną – jak wolicie. 

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>