Domowa nutella – zdrowa i tylko z 4 składników
Przyznać się, czyją słabością jest Nutella? Ja w dzieciństwie nie wyobrażałam sobie dnia bez pajdy grubo posmarowanej czekoladowo-orzechowym kremem. Który najlepiej smakował oczywiście wyjadany w sekrecie palcem wprost ze słoika. Cały czas spotykam osoby, które pod wpływem impulsu sięgają po Nutellę, a potem mają wyrzuty sumienia. No cóż – to, co pyszne, często nie jest zdrowe (wystarczy wpisać w wyszukiwarkę hasło „nutella składniki” i już sporo się wyjaśnia). Na etykiecie słoika brak informacji o ilości cukru, ale w kilku miejscach przeczytałam, że jest do ponad połowa składu. To ważna wiadomość, dla tych, którzy muszą uważać na cukier (ja nie muszę, ale kilka osób z mojej rodziny ma z tym problem). I dodatkowa motywacja, aby ten przesmaczny krem zrobić samodzielnie w domu. Czy wiecie, że potrzeba tylko 4 składników, do tego całkowicie naturalnych? To jest przysmak, którego nie musicie sobie odmawiać. Po prostu spróbjcie koniecznie!
Potrzebujemy: patelnię, mocny blender lub robot kuchenny z funkcją miksowania (ja użyłam Thermomixa), ścierkę, lodówkę do schłodzenia
Składniki:
- orzechy laskowe – 200 g
- naturalne kakao – 4 płaskie łyżki
- naturalny miód – 3-4 łyżki
- mleko (może być roślinne) – do 0,5 szkl.
Przygotowanie:
Na suchej patelni delikatnie prażymy orzechy (uważamy, żeby nie przypalić). Jeszcze ciepłe przekładamy na ścierkę, zawijamy i zamaszyście pocieramy, aby poodpadały skórki (trzeba pozbyć się większości, orzechy nie musza być idealnie czyste). Orzechy przekładamy do robora lub blendera i dokładnie mielimy. Powinien powstac proszek, który następnie miksujemy z kakao i miodem. Do całości stopniowo dodajemy mleko, w trakcie miksowania sprawdzając, czy konsystencja nam odpowiada. Gotową nutellę, przekładamy do słoika i wstawiamy do lodówki do stężenia.
Smacznego!
Be the first to comment.