Maślaki w zalewie słodko-octowej

maslakiwzalewie_localfoodie_wpis

Takiego wysypu grzybów, jaki mamy tej jesieni, nie pamiętam od wieków. W zasadzie tyle naraz widziałam chyba w dzieciństwie, a potem było ich już coraz mniej. Obecny wrzesień nie rozczarowuje grzybiarzy! Pozostaje tylko znaleźć pomysł, na co przerobić takie góry leśnych skarbów. Polecam oczywiście moją popisową Sałatkę grzybową do słoików, ale sama mam jej jeszcze trochę, więc w tym roku postanowiłam wziąć się za grzybki w zalewie octowej. Wstyd przyznać, ale nigdy ich nie robiłam, dlatego o przepis poprosiłam sąsiadkę Iwonę z Kuchni Starowiejskiej Gospodyni. Sposób przygotowania i listę składników lekko zmodyfikowałam i już mam kilka słoików pysznych maślaków w octowo-słodkiej zalewie. Polecam wszystkim!

maslakiwzalewie_localfoodie_wpis1

Potrzebujemy: rondel/garnek, duży garnek do pasteryzacji, sitko,

Składniki:

  •  obrane maślaki – ok. 1 durszlak

Składniki zalewy:

  • marchew – 1 szt.
  • cebula – 2 szt.
  • ziele angielskie – 6 ziaren
  • pieprz ziarnisty – 1 łyżeczka
  • ziarna gorczycy – 1 szczypta
  • woda – 3 szkl.
  • ocet 10% – 0,5 szkl.
  • cukier – 0,5 szkl.
  • sól (może być niejodowana) – 1 duża szczypta

Przygotowanie:

Obrane grzyby obgotowujemy przez 5 minut w osolonym wrzątku, odcedzamy.  Marchewkę szatkujemy w plastry, cebulę – w półplastry, dodajemy pozostałe składniki zalewy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kwadrans. Dodajemy maślaki  i gotujemy jeszcze 10 minut. Przekładamy do czystych, wyparzonych słoików i pasteryzujemy przez kwadrans, po czym ustawiamy do góry dnem. Gotowe!

Smacznego!

Comments

  1. Leave a Reply

    Iwona Ganc
    20 września 2017

    Chodzenie z tobą na grzyby to czysta przyjemność 🙂 Oby więcej takich razów.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>