Domowa puchata pizza
Pizza na puszystym cieście zawsze kojarzyła mi się z przydrożnymi barami, gdzie można zjeść taką właśnie, na gotowym spodzie, z tanimi dodatkami typu szynka konserwowa i pieczarki oraz polaną morzem ketchupu. Ale jeśli takie jest żądanie dzieci w piątek, to „gruba pizza” musi być na stole i basta! W domowym wydaniu można użyć dowolnych dodatków i dzięki temu, jak myślę, nawet tacy wielbiciele klasycznej, cienkiej pizzy jak ja, przekonają się do puszystej wersji własnej roboty. Z podanych proporcji przygotowałam 3 blaty: dwa okrągłe o średnicy ok 25 cm i jeden prostokątny 20×25 cm. Każdy z innymi dodatkami poza wspólnym sosem pomidorowym, czerwoną cebulą i mozzarellą. Zresztą, zobaczcie sami.
Potrzebujemy: sprawny piekarnik, 3 formy (tortownice/ prostokątne o podanych wyżej wymiarach lub zbliżonych), dużą i mniejszą miskę lub ew. miskę + robot kuchenny z funkcją wyrabiania ciasta.
Składniki na ciasto:
- mąka pszenna – 2,5 szkl. (+ do wysypania form)
- letnia woda – 1 szkl.
- świeże drożdże – 30 g
- cukier – 1 łyżeczka
- sól – 1 płaska łyżka
- oliwa extra vergine – 2 łyżki
- olej (do natłuszczenia form) – 3 łyżeczki
Dodatki (sugerowane – tak było u mnie):
- na każdy blat 5 łyżek sosu pomidorowego (ja na tę okazję zrobiłam własny, przepis tu: Pyszny sos pomidorowy na zimę) + 0,5 szt. czerwonej cebuli w piórkach do podziału na 3 + opakowanie mini-mozarelli do podziału na 3
- blat #1: paprykowe salami + pieczarki + czarne oliwki + starty cheddar
- blat #2: twarożek czosnkowy – kilka kleksów + czarne oliwki + pieczarki + świeże chili + starty cheddar + (po upieczeniu) zestrugany parmezan + rukola
- blat #3: twarożek czosnkowy – kilka kleksów + czarne oliwki + małże + (po upieczeniu) świeża natka pietruszki + wyciśnięty sok z ćwiartki cytryny
Przygotowanie:
Do miski rozdrabniamy drożdże, zasypujemy cukrem i zalewamy letnią wodą. Mieszamy wszystko, żeby nie było grudek i pozwalamy zawartości miski wyrosnąć pod przykryciem (30 minut). Do dużej miski przesiewamy mąkę i robimy w niej zagłębienie, w które wlewamy zaczyn drożdżowy. Solimy i wyrabiamy – w międzyczasie podlewając oliwą – do momentu, aż elastyczne ciasto zacznie odchodzić od ręki. Formujemy kulkę, którą zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 1h (zawsze działa patent z durszlakiem ustawionym nad garnkiem z ciepłą, parującą wodą; postawcie na nim przykrytą miskę z ciastem a urośnie pięknie).
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni, formy natłuszczamy i wysypujemy mąką. Wykładamy je ciastem (uprzednio wyrobionym i rozwałkowanym), pamiętajac o uformowaniu wyższych rantów. Nakładamy dodatki: sos, mozzarellę i resztę – według upodobania. Pieczemy 20-30 minut, do zrumienienia.
Smacznego!
Be the first to comment.