Domowe ziołowo-czosnkowe masło za 3,98 zł

domowemaslo_localfoodie_wpis

Jakie są ceny masła – wszyscy wiemy (w ciągu tego roku podrożało o kilkadziesiąt proc.!). Jednak zaradnych polskich gospodyń to nie zraża. Zaraz wzięłyśmy sprawy w swoje ręce, korzystając z babcinych rad, bo to przecież sposób znany od lat. I to jest super sprawa, bo jedyne, czego potrzebujecie, to tłusta śmietana i odrobina soli. I mikser czy robot – ale jego brak też nie jest problemem, bo, jak się okazuje, można osiągnąć cel po prostu potrząsając energicznie słoikiem ze śmietaną w środku. U nas w domu zajadamy się grzankami posmarowanymi czosnkowym masłem, więc właśnie takie ziołowo-czosnkowe masło dziś zrobiłam. Ile to trwało? 5 minut – nie przesadzam! Ile kosztowało? 2 śmietany po 1,99 zł (każda 200 g), resztę miałam w domu, dlatego nie wliczam (czosnek, koperek, sól – można wybrać dodatki, które ma się w kuchni i nie trzeba kupować). A ile wyszło? Dokładnie 210 g czystego masła (+ dodatki) za całe 3,98 zł.  Polecam serdecznie!

domowemaslo_localfoodie_wpis1

domowemaslo_localfoodie_wpis2

Potrzebujemy: robot kuchenny (ja użyłam Thermomixa), miseczkę, sitko, (opcjonalnie) praskędo czosnku

Składniki:

  • śmietana min. 30% – 400 g
  • sól – 1 płaska łyżeczka

Dodatki (wedle gustu, u mnie poniższe):

  • świeży koperek (posiekany) – 2 łyżki
  • suszony czosnek niedźwiedzi – 1 łyżka
  • świeży czosnek – 1 duży ząbek

Przygotowanie:

Śmietanę wlewamy do misy robota (lub miski) i miksujemy do oddzielenia się maślanki – już po ok. 2 minutach robot zaczyna się chybotać i słychać wyraźnie, że składniki się rozdzieliły. Ja miksowałam do 4 minut. Jeszcze kilka sekund i po wyłączeniu miksera zlewamy maślankę (można z nią zrobić koktajl albo użyć do wypieku pieczywa), a grudki tłuszczu przemywamy krótko pod bieżącą zimną wodą, aby wypłukać resztki maślanki i przekładamy do miski. Dodajemy sól i wszystkie smakowe dodatki, na jakie mamy ochotę (u mnie czosnek, koperek i suszony czosnek niedźwiedzi), dokładnie mieszamy, przekładamy do małego pojemnika wyłożonego folią spożywczą (będzie potem łatwiej wyjąć) i chłodzimy. Gotowe!

Smacznego!

Comments

  1. Leave a Reply

    Karolina
    26 października 2017

    Robiłam zawsze masło ze śmietany 42%. Nie sądziłam, że z 30% też wyjdzie. 🙂

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>