Pełnoziarnista tarta śliwkowa z twarogiem

tarta_pelnoziarnista_sliwkowa_wpi4

Jeśli mówimy o jesiennych przysmakach, to oczywiście muszą pojawić się śliwki. Poniższy przepis można potraktować swobodnie i zmienić sporo rzeczy wedle własnych upodobań. Jeśli Wasze owoce będą naprawdę słodkie, w powodzeniem możecie zrezygnować z 2 łyżek trzcinowego cukru;  mąkę pełnoziarnistą można zastąpić zwykłą, ciemny cukier – białym, użyć przyprawy do piernika (doskonale zdaje egzamin w śliwkowych ciastach – zobaczcie Piernikowe ciasto ze śliwkami). Grunt, aby było smacznie i tak, jak lubicie! Polecam serdecznie.

Potrzebujemy: sprawny piekarnik, formę do tarty o śr. 25 cm, robot kuchenny (ja użyłam Thermomixa) (+ opcjonalnie blender ręczny),  wałek, sitko

tarta_pelnoziarnista_sliwkowa_wpis5

tarta_pelnoziarnista_sliwkowa_wpis1

tarta_pelnoziarnista_sliwkowa_wpis3

tarta_pelnoziarnista_sliwkowa_wpis2

Składniki ciasta:

  • mąka pełnoziarnista (moze być zwykła, pszenna) – 250 g + do podsypania formy
  • masło (zimne) – 150 g + do wytłuszczenia formy
  • cukier trzcinowy – 6 łyżek
  • jajko – 1 szt.
  • do posmarowania wierzchu ciasta: 2 łyżki mleka + łyżka brązowego cukru

Składniki na masę:

  • twaróg półtłusty – ok. 450 g
  • cukier z walinią (ew. wanilinowy) – 30 g
  • cynamon – 1 łyżka
  • mleko – 2 łyżki
  •  dojrzałe, słodkie śliwki (węgierki lub inne) – ok. 0,5 kg
  • brązowy cukier – 2 łyżki

Do podania:

  • cukier puder
  • sos karmelowy, czekoladowy lub śliwkowy

Przygotowanie:

Wszystkie skuche składniki ciasta miksujemy w mikserze do konsystencji mokrego piasku, dodajemy jajko i po ponownym zmiksowaniu wyrabiamy szybko ciasto, formujemy kulkę, którą zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie śliwki kroimu i zasypujemy w misce 2 łyżkami brązowego cukry, natomiast twaróg blendujemy z waniliowym cukerm, cynamonem i mlekiem. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.

Formę natłuszczamy masłem, oprószamy mąką i wylepiamy ciastem (nie zużyjemy wszystkiego, pozostałości wkładamy z powrotem do lodówki). Wstawiamy do pieca na ok. 30 minut, po czym lekko studzimy. Wykładamy spód masą cynamonowo-twarogową, na niej umieszczamy połówki śliwek w cukrze (lekko dociskamy) i całość dekorujemy ciastem, które zostało nam w lodówce (po rozwałkowaniu można ułożyć kratkę, ślimaczka czy esy-floresy). Wierzch smarujemy słodką mleczną mieszanką (1 łyżka brązowego cukru rozpuszczona w 2 łyżkach mleka). Wstawiamy na 20 minut do piekarnika. Podajemy oprószone cukrem pudrem + ew. słodkimi sosami.

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>