Pełnoziarnista tarta śliwkowa z twarogiem
Jeśli mówimy o jesiennych przysmakach, to oczywiście muszą pojawić się śliwki. Poniższy przepis można potraktować swobodnie i zmienić sporo rzeczy wedle własnych upodobań. Jeśli Wasze owoce będą naprawdę słodkie, w powodzeniem możecie zrezygnować z 2 łyżek trzcinowego cukru; mąkę pełnoziarnistą można zastąpić zwykłą, ciemny cukier – białym, użyć przyprawy do piernika (doskonale zdaje egzamin w śliwkowych ciastach – zobaczcie Piernikowe ciasto ze śliwkami). Grunt, aby było smacznie i tak, jak lubicie! Polecam serdecznie.
Potrzebujemy: sprawny piekarnik, formę do tarty o śr. 25 cm, robot kuchenny (ja użyłam Thermomixa) (+ opcjonalnie blender ręczny), wałek, sitko
Składniki ciasta:
- mąka pełnoziarnista (moze być zwykła, pszenna) – 250 g + do podsypania formy
- masło (zimne) – 150 g + do wytłuszczenia formy
- cukier trzcinowy – 6 łyżek
- jajko – 1 szt.
- do posmarowania wierzchu ciasta: 2 łyżki mleka + łyżka brązowego cukru
Składniki na masę:
- twaróg półtłusty – ok. 450 g
- cukier z walinią (ew. wanilinowy) – 30 g
- cynamon – 1 łyżka
- mleko – 2 łyżki
- dojrzałe, słodkie śliwki (węgierki lub inne) – ok. 0,5 kg
- brązowy cukier – 2 łyżki
Do podania:
- cukier puder
- sos karmelowy, czekoladowy lub śliwkowy
Przygotowanie:
Wszystkie skuche składniki ciasta miksujemy w mikserze do konsystencji mokrego piasku, dodajemy jajko i po ponownym zmiksowaniu wyrabiamy szybko ciasto, formujemy kulkę, którą zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie śliwki kroimu i zasypujemy w misce 2 łyżkami brązowego cukry, natomiast twaróg blendujemy z waniliowym cukerm, cynamonem i mlekiem. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
Formę natłuszczamy masłem, oprószamy mąką i wylepiamy ciastem (nie zużyjemy wszystkiego, pozostałości wkładamy z powrotem do lodówki). Wstawiamy do pieca na ok. 30 minut, po czym lekko studzimy. Wykładamy spód masą cynamonowo-twarogową, na niej umieszczamy połówki śliwek w cukrze (lekko dociskamy) i całość dekorujemy ciastem, które zostało nam w lodówce (po rozwałkowaniu można ułożyć kratkę, ślimaczka czy esy-floresy). Wierzch smarujemy słodką mleczną mieszanką (1 łyżka brązowego cukru rozpuszczona w 2 łyżkach mleka). Wstawiamy na 20 minut do piekarnika. Podajemy oprószone cukrem pudrem + ew. słodkimi sosami.
Smacznego!
Be the first to comment.