Drożdżówki z morelami i kruszonką
Jest sezon na morele! Są takie pyszne i słodkie. Ponieważ przez parę dni wizytuje nas moja babcia – wielka fanka słodyczy, słodkich wypieków, galaretek i w ogóle wszystkiego, co wytrawne nie jest – na śniadanie zrobiłam drożdżówki z morelami i kruszonką. Idealne do porannej kawy lub – w przypadku babci – słabej herbatki. Proste w wykonaniu i bardzo aromatyczne. Możecie zrobić je poprzedniego dnia, aby czekały na Was rano! Świetne sezonowe danie – przetestujcie!
Potrzebujemy: miskę, miseczkę, gęste sitko, blender ręczny z trzepaczką, miseczkę + mikrofalówkę (lub mały rondelek do stopienia masła), papier do pieczenia, pędzelek do smarowania
Składniki ciasta:
- dojrzałe morele – do 10 szt.
- mąka – 400 g (+ do podsypania)
- świeże drożdże – 25 g
- jajko – 2 szt.
- mleko (letnie) – 0,5 szkl. (+ do posmarowania drożdżówek)
- cukier – 50 g
- masło – 40 g
Składniki kruszonki:
- 30 g masła
- 30 g cukru
- 60 g przesianej mąki
Przygotowanie:
Do miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru z odmierzonej na ciasto ilości, 1 płaską łyżkę mąki, zalewamy letnim mlekiem i pozwalamy im wyrosnąć w ciepłym miejscu przez minimum kwadrans. Morele myjemy i suszymy, przekrawamy i usuwamy pestki, po czym kroimy na dowolne kawałki – u mnie były to wąskie plasterki.
Przez ten czas możemy przygotować kruszonkę – miękkie masło ucieramy ręcznie z cukrem a następnie z przesianą mąką, aż powstanie kruszonka o konsystencji lekko wysuszonej plasteliny. Odstawiamy w miseczce do lodówki.
Jajka ucieramy blenderem z cukrem na jednolitą masę, przesiewamy do niej mąkę i dodajemy drożdżowy rozczyn. Wyrabiamy ręcznie, dodając pod koniec roztopione i przestudzone masło. Ciasto będzie rzadsze niż typowe drożdżowe, więc nie formujemy z niego kuli. Wystarczy jako tako zebrać je w całość w misce i pozwolić mu wyrosnąć przez 1 h pod szmatką (dobry patent – na parze lub na cedzaku położonym nad garnkiem z gorącą wodą – wyrośnie super). Po tym czasie uderzamy ciasto pięścią, żeby je odgazować i, podsypując delikatnie mąką, szybko wyrabiamy kulę, którą dzielimy na 8 części. Z każdej formujemy kulkę, którą rozpłaszczamy lekko i – albo ręką albo szklanką czy kubkiem – robimy na środku porządne wgłębienie. Układamy w nim kawałki moreli tak jak Wam się podoba i odstawiamy w ciepłe miejsce pod ściereczką jeszcze na 20-30 minut. Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni. Następnie smarujemy drożdżówki mlekiem za pomoca pędzelka i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy do 30 minut, aż apetycznie zbrązowieją. Gotowe!
Smacznego!
Cukry Proste
14 lipca 2016
Nikt się takim nie oprze!
Karolina
14 lipca 2016
ha! mam nadzieję 🙂
Wypieki Beaty
14 lipca 2016
Super te drożdżówki, takie słoneczne 🙂
Karolina
14 lipca 2016
Dziękuję 🙂