Drożdżówki z morelami i kruszonką

drozdzowkimorele_wpis

Jest sezon na morele! Są takie pyszne i słodkie. Ponieważ przez parę dni wizytuje nas moja babcia – wielka fanka słodyczy, słodkich wypieków, galaretek i w ogóle wszystkiego, co wytrawne nie jest – na śniadanie zrobiłam drożdżówki z morelami i kruszonką. Idealne do porannej kawy lub – w przypadku babci – słabej herbatki. Proste w wykonaniu i bardzo aromatyczne. Możecie zrobić je poprzedniego dnia, aby czekały na Was rano! Świetne sezonowe danie – przetestujcie!

Potrzebujemy: miskę, miseczkę, gęste sitko, blender ręczny z trzepaczką, miseczkę + mikrofalówkę (lub mały rondelek do stopienia masła), papier do pieczenia, pędzelek do smarowania

Składniki ciasta:

  • dojrzałe morele – do 10 szt.
  • mąka – 400 g (+ do podsypania)
  • świeże drożdże – 25 g
  • jajko – 2 szt.
  • mleko (letnie) – 0,5 szkl. (+ do posmarowania drożdżówek)
  • cukier – 50 g
  • masło – 40 g

Składniki kruszonki:

  • 30 g masła
  • 30 g cukru
  • 60 g przesianej mąki

Przygotowanie:

Do miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru z odmierzonej na ciasto ilości, 1 płaską łyżkę mąki, zalewamy letnim mlekiem i pozwalamy im wyrosnąć w ciepłym miejscu przez minimum kwadrans.  Morele myjemy i suszymy, przekrawamy i usuwamy pestki, po czym kroimy na dowolne kawałki – u mnie były to wąskie plasterki.

Przez ten czas możemy przygotować kruszonkę – miękkie masło ucieramy ręcznie z cukrem a następnie z przesianą mąką, aż powstanie kruszonka o konsystencji lekko wysuszonej plasteliny. Odstawiamy w miseczce do lodówki. 

Jajka ucieramy blenderem z cukrem na jednolitą masę, przesiewamy do niej mąkę i dodajemy drożdżowy rozczyn. Wyrabiamy ręcznie, dodając pod koniec roztopione i przestudzone masło. Ciasto będzie rzadsze niż typowe drożdżowe, więc nie formujemy z niego kuli. Wystarczy jako tako zebrać je w całość w misce i pozwolić mu wyrosnąć przez 1 h pod szmatką (dobry patent – na parze lub na cedzaku położonym nad garnkiem z gorącą wodą – wyrośnie super). Po tym czasie uderzamy ciasto pięścią, żeby je odgazować i, podsypując delikatnie mąką,  szybko wyrabiamy kulę, którą dzielimy na 8 części. Z każdej formujemy kulkę, którą rozpłaszczamy lekko i – albo ręką albo szklanką czy kubkiem – robimy na środku porządne wgłębienie. Układamy w nim kawałki moreli tak jak Wam się podoba i odstawiamy w ciepłe miejsce pod ściereczką jeszcze na 20-30 minut. Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni. Następnie smarujemy drożdżówki mlekiem za pomoca pędzelka i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy do 30 minut, aż apetycznie zbrązowieją. Gotowe!

Smacznego!

Comments

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>