Fasolka szparagowa na ostro

fasolkanaostro_localfoodie_wpis

Co można sobie zrobić do jedzenia, kiedy pada, a człowiekowi nie chce się wychodzić z domu na zakupy? Oczywiście – robi się przegląd lodówki. Znalazłam niewykorzystaną zieloną fasolkę szparagową i pomysł przyszedł sam (kiedyś, dawno dawno, w sieci widziałam podobne sałatki, ale oczywiście przepisu nie zapisałam, wiec imporowizowałam). Jak zwykle okazało sie, że warto mieć w kuchni różne orientalne sosy, a papryczki chili, jeśli nie ma na nie chętnych, koniecznie trzeba ususzyć, rozdrobnić i przechować. Dzięki temu mogłam zrobić pyszną – i bardzo pikantną – przekąskę/sałatkę. Jeśli dressing będziecie mieć przygotowany wcześniej, taką fasolkę możecie zjeść na ciepło. Na zimno bedzie równie rewelacyjna, ale uwaga – danie zarezerwowane dla wielbicieli pikantnych potraw!

Potrzebujemy: garnek, miseczkę, małą patelnię

Składniki:

  • ugotowana zielona fasolka szparagowa – 200 g
  • cebula dymka – 1 mała szt. lub 0,5 dużej szt.
  • czosnek – 1 ząbek
  • płatki suszonego chili – 1 płaska łyżeczka
  • sezam – 2 łyżki
  • sos sojowy – 1 łyżka
  • sos rybny – 1 łyżka
  • sos z ćwiartki limonki
  • olej – 1 łyżka
  • olej sezamowy – 1 łyżka

Przygotowanie:

Fasolę przygotowujemy – po opłukaniu odcinamy końce. Nastawiamy wodę do gotowania fasolki. Cebulę siekamy najdrobniej jak się da, podobnie czosnek. Na patelni rozgrzewamy olej i olej sezamowy, na tłuszczu szklimy cebulę, dodajemy chili i pod koniec czosnek – po chwili od jego dodania zestawiamy z palnika, doprawiamy sokiem z limonki, sosem sojowym i rybnym. Sezam prażymy na suchej patelni i studzimy. Fasolę gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku, przecedzamy i przekładamy na patelnię, gdzie mieszamy ją z sosem, po czym wykładamy ja na talerz i podajemy z resztą dressingu, oraz sezamem i cząstkami limonki do induwidualnego „dosmaczenia”. Gotowe!

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>