Polędwica z dorsza pieczona w migdałach
Wiosna to czas, kiedy – przynajmniej częściowo – żegnamy zawiesiste sosy i wracamy do lżejszych potraw. Ostatnio sałatki i dietetyczne dania pojawiały się u mnie rzadziej. Ale pora na wiosenne zmiany w menu. Co powiecie na rybkę w zdrowej „panierce” z migdałowych płatków? Rozpływa się w ustach, a to, co zostanie w folii do pieczenia, z przyjemnością wyliżecie do ostatniej kropli. Brzmi jak coś wyszukanego i trudnego? Bynajmniej – zrobicie w okamgnieniu.
Potrzebujemy: sprawny piekarnik, folię aluminiową, żaroodporne naczynie (wielkość dostosowana do rozmiaru ryby – u mnie ceramiczne naczynie do zapiekania 13×19 cm)
Składniki:
- polędwica z dorsza – 300-350 g
- płatki migdałów – 4 łyżki
- natka pietruszki – 3 łyżki
- oliwa extra vergine – 2 łyżki
- sok z 0,5 cytryny
- oregano – 2 łyżeczki
- sól ziołowa – 3 szczypty
Do podania:
- brązowy ryż – 50 g lub więcej
- ulubiona sałatka/surówka (u mnie domowe przetwory – Papryka konserwowa zrobiona w lecie)
- kilka cząstek cytryny
Przygotowanie:
Oczyszczone mięso (można pokroić na 2-3 kawałki) skrapiamy obficie sokiem z cytryny i nacieramy ziołową solą, a następnie oregano. Liście pietruszki drobno siekamy, mieszamy dokładnie z oliwą i płatkami migdałów. Obtaczamy rybę w tej masie, dodatkowo wcierając to, co pozostanie. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, naczynie do zapiekania wykładamy folią aluminiową, układamy kawałki ryby (i wszystkie resztki migdałów z pietruszką), folię zawijamy dość szczelnie i wstawiamy do pieca na ok. 45 minut. Przez ten czas gotujemy brązowy ryż, według instrukcji na opakowaniu (przygotowuje się go dłużej niż zwykły, 30-40 minut). Danie podajemy natychmiast, z ulubioną sałatką i kawałkami cytryny do indywidualnego „dosmaczenia”.
Smacznego!
Be the first to comment.