Kakaowo-czekoladowe muffiny

muffinykakaowoczekoladowe_localfoodie_wpis

Ten pachnący deser polecam wszystkim: miłośnikom czekolady, osobom dopiero uczącym się piec słodkości, tym zabieganym i wreszcie tym, którzy np. nie mogą wyjść z domu i muszą wyczarować coś dobrego z podstawowych składników, które zwykle są w kuchni. Muffiny są rewelacyjne, obłędnie czekoladowe, superproste (nie mogą się nie udać!) i łącznie z pieczeniem potrzebujemy tylko 25 minut, aby je zrobić.  Szybko, łatwo, tanio i do tego bardzo smacznie – czego chcieć więcej?

muffinykakaowoczekoladowe_localfoodie_wpis1

muffinykakaowoczekoladowe_localfoodie_wpis2

Potrzebujemy: sprawny piekarnik, formę do muffinek z papilotkami, 2 miski, trzepaczkę ręczną

Składniki suche:

  • mąka – 2 szkl
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • kakao – 2 łyżki
  • cukier – 0,5 szkl

Składniki mokre:

  • mleko – 1 szkl (+ 3 łyżeczki kakao instant dla dzieci, rozpuszczone w mleku; można pominąć, ale dodajcie, jeśli macie w domu)
  • olej – 0,5 szkl.
  • jajko – 1 szt.

Dodatkowo:

  • mleczna czekolada – 50-100 g.

Przygotowanie:

Formę do muffinek wykładamy papilotkami, a piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Suche składniki mieszamy w jednej misce, mokre – w drugiej, po czym przelewamy je do suchych. Całość mieszamy trzepaczką, dosypujemy połamaną drobno czekoladę i po ponownym wymieszaniu przelewamy ciasto do papierowych foremek (zostawiamy niecały 1 cm miejsca). Wstawiamy do piekarnika na 20 min (patyczek). Gotowe!

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>