Kakaowo-czekoladowe muffiny
Ten pachnący deser polecam wszystkim: miłośnikom czekolady, osobom dopiero uczącym się piec słodkości, tym zabieganym i wreszcie tym, którzy np. nie mogą wyjść z domu i muszą wyczarować coś dobrego z podstawowych składników, które zwykle są w kuchni. Muffiny są rewelacyjne, obłędnie czekoladowe, superproste (nie mogą się nie udać!) i łącznie z pieczeniem potrzebujemy tylko 25 minut, aby je zrobić. Szybko, łatwo, tanio i do tego bardzo smacznie – czego chcieć więcej?
Potrzebujemy: sprawny piekarnik, formę do muffinek z papilotkami, 2 miski, trzepaczkę ręczną
Składniki suche:
- mąka – 2 szkl
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- kakao – 2 łyżki
- cukier – 0,5 szkl
Składniki mokre:
- mleko – 1 szkl (+ 3 łyżeczki kakao instant dla dzieci, rozpuszczone w mleku; można pominąć, ale dodajcie, jeśli macie w domu)
- olej – 0,5 szkl.
- jajko – 1 szt.
Dodatkowo:
- mleczna czekolada – 50-100 g.
Przygotowanie:
Formę do muffinek wykładamy papilotkami, a piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Suche składniki mieszamy w jednej misce, mokre – w drugiej, po czym przelewamy je do suchych. Całość mieszamy trzepaczką, dosypujemy połamaną drobno czekoladę i po ponownym wymieszaniu przelewamy ciasto do papierowych foremek (zostawiamy niecały 1 cm miejsca). Wstawiamy do piekarnika na 20 min (patyczek). Gotowe!
Smacznego!
Be the first to comment.