Sałatka z grillowanym halloumi i mango
Znam osoby, które nie tknęłyby miski z sałatką z dodatkiem owoców i znam takie, które przepadają za takim połączeniem smaków. Ja uwielbiam – słony ser, słodkie grillowane mango, słodkawe nerkowce i szpinak, który ma swój smak. Dressing? Nie ma żadnego specjalnego przepisu – po prostu według gustu podlejcie całość dobrym octem balsamicznym i oliwą, doprawcie solą oraz pieprzem i wcinajcie. W lecie na bank przygotuję taką sałatkę z dodatkiem dojrzałych polskich truskawek (szpinak i truskawki to bardzo udane połączenie, co sprawdziłam osobiście, np. TU i TU), w razie braku mango dobrym pomysłem będzie użycie pomarańczy (ale w tym przypadku pomińcie grillowanie owoców). Sałatkę z grillowanym halloumi i mango przygotowaliśmy wspólnie z przyjaciółmi (oraz kolektywnie zjedliśmy, w dużo większych proporcjach) na kulinarno-towarzyskim spotkaniu w Kuchni Spotkań Ikea (w której zresztą byłam już kolejny raz) – polecam Wam to fantastyczne miejsce!
Potrzebujemy: patelnię grillową, patelnię, sitko, pędzelek do smarowania patelni
Składniki:
- młody szpinak – 150 g
- halloumi – 250 g
- mango – 1 szt.
- nerkowce – 0,5 szkl.
- (opcjonalnie) sezam – 2 łyżki
- oliwa extra vergine – kilka łyżek, wedle uznania
- ocet balsamiczny – kilka łyżek, wedle uznania
- olej do posmarowania patelni grillowej
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Na patelni grillowej lekko posmarowanej olejem grillujemy mango i ser. Orzechy prażymy na drugiej patelni (suchej). Przekładamy wszystko do salaterki ze szpinakiem, doprawiamy i dodajemy oliwę oraz ocet. Przed podaniem mieszamy (można posypać ziarnami sezamu).
Smacznego!
PS. Lubicie mango w sałatkach? Sprawdźcie mój imprezowy HIT! >>> Makaronowa sałatka z mango, kwaśnym ogórkiem i salami.
Be the first to comment.