Kolorowa sałatka makaronowa z balsamiczno-miodowym dressingiem

salatkamanaronowa_localfoodie_wpis

Wracamy do sałatek! Czas na nowe przepisy na lekkie dania, które można zjeść podczas grilla albo zabrać w pojemniku do pracy. Jeśli chodzi o tę sałatkę, to początkowy plan był inny, ale z braku czasu skomponowałam pyszne danie z tego, co udało mi się kupić w sąsiedztwie i z tego, co miałam pod ręką. Można dodać kozi ser lub fetę (prawdziwą, nie rozmazujące się, miękkie odpowiedniki). Ja tym razem wybrałam opcję bardziej dietetyczną, ale zachęcam Was do eksperymentowania! Pycha!

salatkamanaronowa_localfoodie_wpis1

Potrzebujemy: garnek, praskę do czosnku, kubek

Składniki:

  • razowy makaron fusilli (świderki) – 150 g
  • pomidorki koktajlowe – 250 g
  • czerwona cebula – 1 ćwiartka
  • czarne oliwki – 2 garście
  • awokado – 1 szt.
  • czosnek – 1 duży ząbek
  • rukola – 1 duża garść
  • zioła prowansalskie – 1 łyżka
  • sól, pieprz

Składniki na dressing:

  • oliwa extra vergine – 3 łyżki
  • ocet balsamiczny – 2 łyżki
  • miód – 1 łyżeczka
  • sos sojowy – 0,5 łyżki

Przygotowanie:

Dressing przygotowujemy z podanych składników, odstawiamy. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, przelewamy wodą i studzimy, po czym mieszamy z pozostałymi składnikami (pomidorki wcześniej kroimy na połówki, awokado – w kostkę, połówkę cebuli do połowy w wąsie półplastry, czosnek przeciskamy przez praskę) i doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Dodajemy dressing. Gotowe!

Smacznego!

Comments

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>