Kolorowa sałatka makaronowa z balsamiczno-miodowym dressingiem
Wracamy do sałatek! Czas na nowe przepisy na lekkie dania, które można zjeść podczas grilla albo zabrać w pojemniku do pracy. Jeśli chodzi o tę sałatkę, to początkowy plan był inny, ale z braku czasu skomponowałam pyszne danie z tego, co udało mi się kupić w sąsiedztwie i z tego, co miałam pod ręką. Można dodać kozi ser lub fetę (prawdziwą, nie rozmazujące się, miękkie odpowiedniki). Ja tym razem wybrałam opcję bardziej dietetyczną, ale zachęcam Was do eksperymentowania! Pycha!
Potrzebujemy: garnek, praskę do czosnku, kubek
Składniki:
- razowy makaron fusilli (świderki) – 150 g
- pomidorki koktajlowe – 250 g
- czerwona cebula – 1 ćwiartka
- czarne oliwki – 2 garście
- awokado – 1 szt.
- czosnek – 1 duży ząbek
- rukola – 1 duża garść
- zioła prowansalskie – 1 łyżka
- sól, pieprz
Składniki na dressing:
- oliwa extra vergine – 3 łyżki
- ocet balsamiczny – 2 łyżki
- miód – 1 łyżeczka
- sos sojowy – 0,5 łyżki
Przygotowanie:
Dressing przygotowujemy z podanych składników, odstawiamy. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, przelewamy wodą i studzimy, po czym mieszamy z pozostałymi składnikami (pomidorki wcześniej kroimy na połówki, awokado – w kostkę, połówkę cebuli do połowy w wąsie półplastry, czosnek przeciskamy przez praskę) i doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Dodajemy dressing. Gotowe!
Smacznego!
Smakołyki Dominiki
20 czerwca 2017
jem oczami <3
Dominika
15 czerwca 2017
wspaniale kolory i połączenie smaków <3