Ziołowa młoda kapusta z pomidorami
Spragniona młodych warzyw kupiłam 2 główki zielonej kapusty. Zupełnie spontanicznie, wiec dopiero potem zaczęłam się zastanawiać, co z nimi zrobić. Potem przypomniałam sobie, że moja sąsiadka Iwona z Kuchni Starowiejskiej Gospodyni ostatnio gotowała kapustę z pomidorami. Super pomysł! Ja postanowiłam przyrządzić ją bez tradycyjnego koperku, za to z mnóstwem suszonych ziół. Mega sprawa – można podać do grilla, jako dodatek do mięsa obiadowego albo po prostu spałaszować michę samej pomidorowej kapusty. Koniecznie spróbujcie, coś rewelacyjnego! Aha, jeśli tak jak ja jesteście wielbicielami młodej kapustki, sprawdźcie przepisy na Młodą kapustę na słodko oraz na Lekką młodą kapustę. Polecam!
Potrzebujemy: bardzo duży garnek
Składniki:
- młoda kapusta – 2 główki
- pomidory – 3 szt. (jak największe – u mnie ogromne malinowe)
- szalotka – 2 szt.
- suszony czosnek niedźwiedzi – 4 łyżki
- zielona czubryca – 2 łyżki
- liść laurowy – 2 szt.
- ziele angielskie – 2 ziarna
- masło – 2 łyżki
- woda – 3-4 szkl.
- sok z 0,5 cytryny
- sos sojowy – 2 łyżki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście, dzielimy na ćwiartki, z których wycinamy fragmenty głąbów i całość dość grubo szatkujemy. Wrzucamy do garnka razem z drobno posiekaną szalotką, doprawiamy ziołami, solą i pieprzem, wlewamy wodę, dodajemy masło, liście larowe i ziele angielskie i po zamieszaniu podgrzewamy na małym ogniu, później co jakiś czas również mieszając, aż kapusta zmięknie. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórek, siekamy byle jak (i tak sie rozpadną) i dorzucamy do garnka. Całość podgrzewamy jeszcze ok. 30 minut na małym ogniu (bez przykrycia – płyny muszą trochę odparować). Na koniec doprawiamy jeszcze do smaku sokiem z cytryny, sosem sojowym, ew. solą i pieprzem. Gotowe!
Smacznego!
Dominika
11 czerwca 2017
aż się oblizałam 🙂 uwielbiam młodą <3
Kuchnia-Smaku
9 czerwca 2017
dawno nie jadłam takiej kapustki. wygląda smakowicie <3
Karolina
9 czerwca 2017
Dziękuję! Smacznego 🙂