Krem z buraków z oscypkiem i pekanami

kremzburaka_localfoodie_fb_wpis

Z buraków zazwyczaj robimy barszcz czerwony, a czemu nie krem? Przecież to taka smaczna, zdrowa i prosta zupa! Przypomniał mi o niej podobny przepis podany gdzieś na FB. Ale przepis był nieco inny i… na Thermomix. Jak wiecie, mam w kuchni to urządzenie, ale nie zamieszczam na Local Foodie metod przygotowania potraw w TM (mieszać przez 1 min – obroty 3, potem gotować przez 30 min – obroty 1, ustawić tryb X, etc.), bo nie każdy ma ten robot, nie każdy lubi – ot, staram się gotować uniwersalnie, więc zrobiłam wszystko po swojemu. A poniższa zupka jest tak łatwa w przygotowaniu, że każdy ugotuje ją w zwykłym garnku, tak jak ja. Buraki kochają kontrastowe w smaku dodatki, więc dobrym pomysłem będzie podanie dania ze słonym serem – fetą, bałkańskim lub polskim oscypkiem czy gołką. Pekany z powodzeniem możecie zastąpić orzechami włoskimi.

Potrzebujemy: sprawny piekarnik, folię aluminiową, duży garnek, obieraczkę do warzyw, tarkę o dużych oczkach, praskę do czosnku, blender ręczny

Składniki:

  • wywar mięsny lub warzywny – 0,8 litra
  • buraki – 600 g lub troszkę więcej (3 nieduże szt.)
  • ziemniaki – 300 g
  • marchewka – 1 szt.
  • czosnek – 1 ząbek (duży)
  • (opcjonalnie) sos sojowy do smaku
  • sól, pieprz

Do podania:

  • oscypek – 100 g (starty na tarce o dużych oczkach)
  • orzechy pekan (można zastąpić włoskimi) – garść

Przygotowanie:

Buraki zawijamy w folię aluminiową (każdy osobno) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez 1 godzinę (nie trzeba solić, przyprawiać, ani skrapiać oliwą – będą miękkie). Po wystudzeniu obieramy je ze skórki. Ziemniaki oraz marchewkę kroimy na kawałki i gotujemy ok. 30 minut w mięsnym wywarze (ja miałam rozmrożony z zapasów) lub bulionie warzywnym. Kiedy warzywa są miękkie, odlewamy połowę płynu, dodajemy do garnka buraki pokrojone w kostkę, przeciśnięty czosnek i miksujemy na gładko blenderem, stopniowo dodając bulion, aż uzyskamy pożądaną gęstość. Ja dodałam cały, dlatego uważam, że ilość 0,8 litra jest optymalna. Na koniec doprawiamy (ja dosalam często odrobiną sosu sojowego) i przelewamy do miseczek. Podajemy ze startym na tarce oscypkiem (lub innym słonym serem) i częściowo posiekanymi orzechami.

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>