Kotlety mielone nadziewane groszkiem, parmezanem i czosnkiem
Uwielbiam wyzwania kulinarne typu: „Nie możesz wyjść na zakupy, a musisz zrobić obiad. Przejrzyj zapasy i weź coś wymyśl”. Coś takiego spotkało mnie dziś; byłam uziemiona w domu i z zadaniem ugotowania MIĘSNEGO dania na 2 dni. Co znalazłam? Mielone mięso (miało być na Kofty z grilla, ale pogoda nie dopisała), puszkę groszku, kawałek parmezanu, czosnek i przyprawy. Postanowiłam zrobić kotlety mielone z nadzieniem. W międzyczasie odkryłam, że w domu nie ma bułki tartej, ale od czego szczypta pomysłowości w kuchni? Zmieliłam co nieco płatków owsianych i dzięki temu uzyskałam pyszną i zdrowszą panierkę. Po raz kolejny powtarzam Wam: jeśli nie macie pomysłu na obiad, po prostu zróbcie rekonesans lodówki i spiżarni. Gwarantuję, że ZAWSZE znajdziecie coś, z czego da się wyczarować przepyszną potrawę!
Potrzebujemy: dużą patelnię, robot kuchenny (ja użyłam Thermomixa), (opcjonalnie) blender ręczny, miskę małą + miskę dużą, praskę do czosnku, tarkę o małych oczkach, 2 głębokie talerze
Składniki:
- mięso mielone wieprzowo-wołowe – 0,5 kg
- groszek konserwowy – 240 g (1 odsączona puszka)
- parmezan – 40-50 g
- czosnek – 2 ząbki
- płatki owsiane – 20 łyżek
- jajko – 1 szt. (białko i żółtko osobno)
- mleko – 3 łyżki
- oliwa extra vergine – 1 łyżka
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Do małej miski wrzucamy odsączony groszek, starty na drobnych oczkach parmezan i przeciśnięty czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy łyżkę oliwy i miksujemy (w robocie lub blenderem – masa musi być gęsta). Odstawiamy.
Oddzielamy białko jajka od żółtka. Białko dodajemy do mielonego mięsa i dokładnie mieszamy. Miksujemy płatki do konsystencji bułki tartej. Połowę dodajemy do mięsnej masy i dokładnie ją rozrabiamy, doprawiając solidnie solą i pieprzem. Wybieramy porcje mięsa i każdą rozgniatamy na placek, nakładamy 2 łyżeczki groszkowego nadzienia, po czym otulamy je mięsem i formujemy kotlety (jeśli zabranie mięsa, można dobrać z miski).
Żółtko rozrabiamy z mlekiem w jednym tralerzu (+ sól i pieprz), druga połowę zmielonych płatków wsypujemy do drugiego talerza (również doprawiamy), a na patelni rozgrzewamy olej. Obtaczamy kotlety w jajku, potem w płatkach i smażymy po 2 minuty z każdej strony, do apetycznego zbrązowienia kotletów. Gotowe!
Smacznego!
Be the first to comment.