Kurczak w śmietanie

Dania główne | 13 kwietnia 2016 | By

kurczakwsmietanie_wpis

Znam na pamięć przynajmniej 3 przepisy na kurczaka duszonego w śmietanie. To oznacza, że są maksymalnie proste – po prostu ‚kurczak dla opornych’. Nie lubię sobie zaprzątać głowy skomplikowanymi recepturami. To pierwszy z nich i pochodzi z serwisu So Delicious, do którego bardzo często zaglądam. Nie byłabym sobą, gdybym nie ‚podkręciła’ tego przepisu na swój sposób. Tym razem po prostu do przypraw dodałam sproszkowany czosnek a zamiast mozzarelli użyłam fety. Wyszło pysznie! 

Potrzebujemy: naczynie żaroodporne, z którym zmieści się do 3 pojedynczych filetów z kurczaka

Składniki:

  • filety z kurczaka – 3 szt.
  • pomidor – 1 szt. (duży)
  • feta – 100 g
  • świeża bazylia – mała garść
  • śmietana 12% – 4 lyżki
  • jogurt naturalny – 4 łyżki
  • koperek – mała garść
  • (opcjonalnie) sok z cytryny – 1 łyżka
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Umytego kurczaka  głęboko nacinamy co parę centymetrów a w powstałe szpary wkładamy ser, liście bazylii i plasterki pomidora. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem. na dno naczynia żaroodpornego nakładamy śmietanę i jogurt, dodajemy porwany koperek, sól i pieprz; mieszamy. Do śmietany i jogurtu można dodać sok z cytryny, wtedy wytrąci się twaróg, co da ciekawe połączenie. Podajemy po wystudzeniu.

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>