Leczo z chorizo

leczo_wpis

Kiedy zaczyna się sezon na paprykę, pierwsze danie, które przychodzi nam do głowy, to oczywiście leczo. Bardzo lubię to danie ze względu na jego uniwersalność: można je jeść w wersji łagodnej i ostrej (moja ulubiona), na świeżo i z weka, z mięsem i bez, na ciepło i jako zimny dodatek. Poza tym jest ekstremalnie proste! Kroisz, wrzucasz, mieszasz i samo się robi. My preferujemy leczo ze swieżymi pomidorami, bez żadnych koncentratów, i przecierów, a do tego z wędzoną papryką domowej roboty. Dzisiaj „wkładką mięsną” było chorizo w 2 rodzajach – łagodnej i piekielnie ostrej. Dodatkową zaletą tego dania jest to, że zawsze robi się go wielki gar (inaczej się nie da), więc tymi pysznościami można się raczyć przez więcej niż 1 dzień!

Potrzebujemy: duży garnek

Składniki:

  • chorizo – 300 g (u nas w 2 rodzajach, może być inny rodzaj kiełbasy)
  • papryka – 10 szt. (najlepiej w różnych kolorach)
  • pomidory – 5 szt.
  • pieczarki – 300 g
  • cebula – 3 szt. (duże)
  • czosnek – 5 ząbków
  • liść laurowy – 2-3 szt.
  • ziele angielskie – 3 szt. 
  • sproszkowana wędzona papryka – 3 łyżki (jeśli nie macie, użyjcie swojej ulubionej – ostrej lub słodkiej)
  • (opcjonalnie) papryczka chili – 1 szt. (z kilkoma nasionami) lub odrobina tabasco
  • olej – 1 łyżka

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w dużą kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Dorzucamy chorizo w cienkich plastrach i czosnek, mieszamy. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kawałki (ja nie zdejmuję skórki) i dorzucamy do garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele, sproszkowaną paprykę i grzejemy pod przykryciem kwadrans. Następnie dodajemy pomidory przekrojone na połowę (będzie łatwiej wyławiać skórki), pieczarki, ewentualnie ostre dodatki, doprawiamy i gotujemy wszystko aż pomidory się rozpadną – nawet do 1 godziny. Po tym czasie doprawiamy i podajemy.

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>