Letnia sałatka z grillowanymi balsamicznymi wiśnami, karmelizowanymi orzechami laskowymi i serem
Jeśli chcecie mieć na talerzu kwintesencję lata, to zróbcie tę sałatkę! Wiśnie marynowane w occie balsamicznym i pieczone karmelizowane orzechy laskowe – do tego słonawy śródziemnomorski ser i słodkie borówki… plus oczywiście kolorowa sałata. Jest tak, jak lubię – chrupko, kwaśno, słono i słodko, przede wszystkim ŚWIEŻO. A do tego można się przyglądać tej potrawie bez końca – coś pięknego! Korzystajcie z sezonu na polskie owoce, tyle można z nich zrobić! Polecam gorąco!
Potrzebujemy: papier do pieczenia, patelnię grillową, miskę
Składniki:
- wiśnie (wydrylowane) – 200 g
- borówki amerykańskie – 150 g
- orzechy laskowe – 150 g
- ser typu śródziemnomorskiego (ja użyłam Apetina w kostkach light z bazylią i oregano) – 150 g
- sałata (najlepiej kolorowy mix) – 100 g
- brązowy cukier – 3 łyżki
- gorąca woda – 3 łyżki
- ocet balsamiczny (dobrej jakości) – 3 łyżki + do skropienia sałatki
Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, blachę wykładamy papierem. Orzechy mieszamy w miseczce z wodą i cukrem, przekładamy łyżką na blachę z papierem i pieczemy do kwadransa. Studzimy i wystudzone orzechy siekamy na połowę lub mniejsze kawałki. Wydrylowane wiśnie w połówkach marynujemy w 3 łyżkach octu przez 15 minut, po czym przekładamy na nagrzaną patelnię grillową. Grzejemy 5 minut, w razie potrzeby mieszając. W misce układamy sałatę, wiśnie, borówki i posypujemy serem (część w kostkach, część rozdrabniamy). Skrapiamy octem balsamicznym i podajemy. Gotowe!
Smacznego!
Wpis bierze udział w konkursie „Z Apetiną Twoja kuchnia MA TO COŚ”:-)
Be the first to comment.