Śniadaniowe wrapy
Dziś zdrowy śniadaniowy fast food, bo jestem fanką fast foodu! Sądzi się powszechnie, że ten rodzaj jedzenia to potrawy ociekające tłuszczem albo z mnóstwem niezdrowych dodatków (oczywiście w dużej części jest to prawda, bo szybciej usmażyć coś na tłuszczu niż poddać długiemu procesowi pieczenia, a przecież właśnie o tempo tu chodzi). Dla mnie jednak fast food to wszystko, co szybko się robi i szybko zjada – również wartościowe dania. Jedną z moich ulubionych szybkich przekąsek są wszelkiej maści wrapy – podgrzewasz, zawijasz i jesz! Tak bardzo podoba mi się pomysł jedzenia z jednej ręki zamiast dziubania w talerzu widelcem, ze potrafię zapakować we wrapy wszystko, nawet kaszę w sosem. Dziś proponuję Wam ten fast food w zdrowej śniadaniowej wersji, do której możecie użyć jakichkolwiek warzyw, które zostały w lodówce. Lekkie, zdrowe i kolorowe – bo taki powinien właśnie być pierwszy posiłek!
Potrzebujemy: garnek/rondel, miseczka, patelnie lub kuchenkę mikrofalową
Składniki:
- jajka na twardo – 4 szt. (może być więcej)
- wrapy kukurydziane (lub naleśniki – zobaczcie przepis na Domowe naleśniki) – 3 szt.
- pomidorki koktajlowe – 6 szt.
- dowolne warzywa z lodówki – papryka, ogórek, kukurydza konserwowa, cebula
- szczypiorek – 0,5 pęczka
- sałata – 5-6 liści (możecie też użyć świeżego szpinaku, roszponki etc.)
- jogurt grecki (lub gotowy sos w jasnym kolorze – ja użyłam resztkę sosu koperkowego, który został mi z sałatki)- 1-2 łyżki
- koperek – 2 łyżki
- sproszkowana papryka (słodka, ostra lub wędzona) – 1 płaska łyżeczka
- sok z cytryny – 1 łyżeczka
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo (jeśli nie jesteście pewni, ile należy gotować jajko na twardo, zapraszam do innego postu śniadaniowego) i lekko studzimy (jeśli nie chce się Wam czekać, ugotujcie je wieczorem i do rana trzymajcie w lodówce). Kroimy na małe kawałki albo po prostu rozgniatamy je widelcem, dodajemy szczypiorek, jogurt z koperkiem (lub sos koperkowy), solą i pieprzem i mieszamy szybko. Wrapy lub naleśniki podgrzewamy krótko na patelni lub w mikrofalówce (chodzi nie tylko o temperaturę, ale też o miękkość). Na połowie każdego wrapa rozkładamy umyte liście sałaty, a na nich – sałatkę jajeczną, potem pomidorki pokrojone w ćwiartki i ewentualnie inne warzywa w drobnych kawałkach, oprószamy papryką w proszku. Zawijamy, kroimy na pół i zajadamy póki ciepłe!
Jeśli takie przekąski lubicie dodatkowo maczać w sosach, to proponuję kilka takich, które szybko możecie zrobić sami: Sos ranczerski, Aïoli, Relish pomidorowy z curry, Majonez bazyliowy,Tzatziki, Sos cytrynowy czy Sos limonkowy.
Smacznego!
Be the first to comment.