Owocowo-budyniowa krajanka

Moje urodziny są dzień po Gwiazdce; nigdy jakoś specjalnie nie świętuję, bo i tak wszyscy jesteśmy już zwykle zmęczeni bożonarodzeniową zawieruchą. Jednak z samego rana rodzina zaśpiewała mi „sto lat” i pojawiły się przepiękne prezenciki. Ponieważ wszystkie świateczne ciasta zostały już wcześniej pożarte bądź rozdane, postanowiłam odwdzięczyć się bliskim czymś słodkim i pysznym. I innym niż bożonarodzeniowe słodkości – bo umówmy się, że serniki, makowce, orzechowce i napakowane bakaliami ciacha są raczej „ciężkie”. Tak oto na stole pojawiła się owocowo-budyniowa krajanka o lekkiej konsystencji. Taki powiew lata w środku zimy. Polecam to pyszne ciasto, do którego możecie wykorzystać dowolne owoce (byle nie mrożone!).

Potrzebujemy: sprawny piekarnik, formę do ciasta (u mnie 26×32 cm), robot kuchenny (ja użyłam Thermomixa), sitko, miskę

Składniki masy jogurtowej:

  • jogurt grecki (może być naturalny, ale tak gęsty jak to tylko możliwe) – 250 g
  • jajka – 4 szt.
  • budyń waniliowy – 1 saszetka
  • cukier – 75 g

Składniki ciasta (wszystkie w temperaturze pokojowej):

  • masło – 250 g
  • cukier – 250 g
  • cukier wanilinowy lub cukier z wanilią – 15 g
  • jajka – 4 szt.
  • mąka – 250 g
  • proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka
  • sól – 1 szczypta
  • masło do natłuszczenia blachy – 2 łyżki

Owoce:

  • maliny – 500 g
  • zielone winogrona – 500

Do podania:

  • cukier puder – 2 łyżki

Przygotowanie:

Jogurt miksujemy z 4 jajkami, następnie dodajemy saszetkę budyniu i cukier. Znów miksujemy na gładko i odstawiamy. Miękkie masło dokładnie ucieramy ze szczyptą soli i cukrami; kiedy masa jest gładka i puszysta, wbijamy po 1 jajku (czyli kolejne 4). Kiedy składniki się połączą, przesiewamy do masy mąkę z proszkiem, cały czas miksując. Ma powstać gęste, jasne ciasto, którym wykładamy równo blachę (natłuszczoną na dnie i po bokach). Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. W warstwę ciasta delikatnie wtykamy maliny i winogrona (umyte i osuszone) i zalewamy całość masą jogurtową. Blachę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40 minut (patyczek). Wyjmujemy z pieca i studzimy na kratce (nawet, jeśli ciasto powyrastało nierówno, to w trakcie studzenia minimalnie opadnie i wyrówna się).

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>