Pappardelle z karmelizowaną szalotką i czosnkiem
Gwoli jasności – jeżeli nie jesteście fanami czosnku, to dzisiejszy przepis niestety Was nie zadowoli. My go uwielbiamy i zawsze dbamy o to, aby go w zapasach (na równi z cebulą) nie zabrakło. Jeśli towarzyszy makaronowi, który wprost ubóstwiam, to czego chcieć więcej? Oto kolejna pasta w mojej kolekcji – tym razem pappardelle, szerokie, długie kluski, którymi najecie się do syta (poniższe proporcje wystarczą na 6 porcji). Zapraszam!
Potrzebujemy: dużą patelnię, talerz, obieraczkę do warzyw, drewnianą łyżkę kuchenną
Składniki:
- makaron pappardelle – 400-500 g
- szalotka – 15 szt.
- czosnek – 2 główki
- masło – 2 łyżki
- ser cheddar – 200 g
- cukier trzcinowy – 2 łyżki
- świeża bazylia – 2 garście
- bulion warzywny lub wywar mięsny – 2 szkl.
- ocet balsamiczny – do podania
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Szalotki obieramy i siekamy na ukośne plasterki. Czosnek obieramy i miażdżymy, Na patelni rozgrzewamy masło; szklimy na nim szalotki, następnie dodajemy czosnek i po chwili wsypujemy cukier, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy 45-50 minut, co jakiś czas podlewając odrobiną wody. Przekładamy zawartośc patelni na talerz i wlewamy na nią wywar/bulion. Mieszamy, zdrapując, jeśli coś przywarło do patelni i redukujemy płyn o ok. 1/3, następnie ponownie dodajemy do niego szalotki z czosnkiem. Wyłączamy ogień i przygotowujemy makaron według instrukcji na opakowaniu, przelewamy wodą i dodajemy do patelni – mieszamy. Przed podaniem posypujemy danie cheddarem (makaron można podgrzać z nim na patelni, do lekkiego rozpuszczenia) oraz wąsko poszatkowanymi listkami bazylii. Podajemy, skrapiając każdą porcję odrobiną octu balsamicznego i oprószając świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!
Smakołyki Dominiki
15 czerwca 2017
o matkojedyna! ale bym zjadła ???
Kuchnia-Smaku
29 maja 2017
alllllle cudowności <3
Karolina
30 maja 2017
o tak 🙂