Kefirowy placek rabarbarowy z żurawiną, pistacjami i białą czekoladą

placekrabarbarowy_localfoodie_fb

Osobie, która dawno temu jako pierwsza wpadła na pomysł, aby spróbować łodygi rabarbaru dodawać do deserów, należy się złoty medal. No bo jak to – słodkości z warzywem? Kwaskowaty smak to świetne uzupełnienie słodkich ciast. A teraz, skoro rabarbar widać na każdym straganie, po prostu grzechem byłoby nie upiec czegoś rabarbarowego. Tym bardziej, że poniższe ciasto powstało w wyniku zastosowania od wieków wszystkim znanej, najprostszej metody „muffinkowej” – czyli suche składniki osobno i płynne osobno. Prościej się nie da! Aby nie było zbyt nudno, bo placka dodałam żurawinę i pistacje, a całość polałam wzorkiem z białej czekolady. Nie uwierzycie, jakie to pyszne!

placekrabarbarowy_localfoodie_wpis1

Potrzebujemy: sprawny piekarnik, formę do tarty o śr. 25 cm, patelnię, papierowe ręczniki, 2 miski, sitko

Składniki:

  • rabarbar – 3-4 łodygi
  • suszona żurawina – 2 garście
  • niesolone pistacje – 2 łyżki
  • mąka tortowa – 300 g + do przygotowania formy
  • cukier trzcinowy – 75 g + 2 łyżki
  • jajka – 2 szt.
  • kefir – 1 szkl.
  • cukier wanilinowy/wanilinowy – 16 g (1 saszetka)
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • olej – 0,5 szkl. + do przygotowania formy
  • aromat waniliowy – kilka kropli
  • biała czekolada – 50 g
  • cukier puder – do posypania

placekrabarbarowy_localfoodie_wpis2

Przygotowanie:

Umyte łodygi rabarbaru tniemy na maks. 2-cm kawałki, wrzucamy na patelnię, zasypujemy 2 łyżkami cukru i podgrzewamy do rozpuszczenia cukru i puszczenia soku przez rabarbar. Odsączamy z płynu i odstawiamy na papierowym ręczniku.

Do jednej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy cukier trzcinowy. W drugiej mieszamy płynne składniki – jajka, kefir i olej. Przelewamy je do suchych i wszystko dokładnie łączymy, przy okazji dolewając aromat i dosypując żurawine i pistacje. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, formę natłuszczamy i oprószamy mąką, przekładamy do niej ciasto i równo rozprowadzamy. Odsączony rabarbar kładziemy na wierzchu, lekko wciskając go w masę i posypujemy wszystko cukrem waniliowym. Pieczemy ok. 50 minut – do suchego patyczka.

Po wystudzeniu dekorujemy czekoladą rozpuszczoną na parze i przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego!

Comments

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>