Penne puttanesca

penne-puttanesca_wpis

Sama się dziwię, ze w mojej kolekcji makaronowych dań nie pojawiła się dotąd pasta alla puttanesca. Przecież to klasyk! Po włosku oznacza to makaron przygotowany tak, jak to robią panie „lekkich obyczajów”. Można zgadywać dlaczego – być może dlatego, że na ostro i konkretnie? Inne wytłumaczenie, które znam,  jest takie, że – ponieważ jest to bardzo szybkie danie – panie z branży rozrywkowej mogły je przygotować ekspresowo w małej przerwie między „interesantami”. Tak czy owak, jeśli szukacie pomysłu na obiad nie zajmujący dużo czasu, to postawcie na penne puttanesca. Pyszna pasta, którą ja przyprawiam bardzo ostro – bo jedzenie musi mieć smak! A wy sami zdecydujcie, ale ugotujcie koniecznie. Pycha! PS. Czy zauważyliście, że w przepisie nie ma ani soli, ani pieprzu? Nie potrzeba!

Potrzebujemy: garnek, patelnię, tarkę o małych oczkach

Składniki:

  • makaron penne (pióra) – 250 g
  • pomidory – 1 puszka (lub 3-4 świeże w sezonie)
  • koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
  • czosnek – 5 ząbków
  • czarne oliwki – 1 garść
  • kapary – 2 łyżki
  • anchois – 1 łyżka (posiekanych)
  • płatki chili – 0,5 łyżeczki (lub 1 płaska, jeśli lubicie bardzo ostre dania)
  • olej – 2 łyżki
  • natka pietruszki – 1 garść
  • parmezan – do podania

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, przelewamy wodą i studzimy. Na patelni, rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim przez pół minuty czosnek, do którego następnie dodajemy koncentrat i po wymieszaniu – pomidory. Gotujemy wszystko przez kwadrans, dorzucamy posiekaną pietruszkę, oliwki (pokrojone na połowę), kapary i anchois. Po kolejnych 5 minutach doprawiamy chili i zestawiamy z palnika. Mieszamy z makaronem i podajemy ze startym parmezanem.

Smacznego!

Comments

  1. Leave a Reply

    Arkadiusz
    2 grudnia 2016

    Bardzo smakowicie wygląda to danie. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie 🙂

    • Leave a Reply

      Karolina
      2 grudnia 2016

      Bardzo dziękujemy! Jeśli uwielbiasz makarony tak jak my, to znajdziesz na Local Foodie bardzo dużo przepisów z ich użyciem 🙂 Pozdrawiamy!

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>