Penne puttanesca
Sama się dziwię, ze w mojej kolekcji makaronowych dań nie pojawiła się dotąd pasta alla puttanesca. Przecież to klasyk! Po włosku oznacza to makaron przygotowany tak, jak to robią panie „lekkich obyczajów”. Można zgadywać dlaczego – być może dlatego, że na ostro i konkretnie? Inne wytłumaczenie, które znam, jest takie, że – ponieważ jest to bardzo szybkie danie – panie z branży rozrywkowej mogły je przygotować ekspresowo w małej przerwie między „interesantami”. Tak czy owak, jeśli szukacie pomysłu na obiad nie zajmujący dużo czasu, to postawcie na penne puttanesca. Pyszna pasta, którą ja przyprawiam bardzo ostro – bo jedzenie musi mieć smak! A wy sami zdecydujcie, ale ugotujcie koniecznie. Pycha! PS. Czy zauważyliście, że w przepisie nie ma ani soli, ani pieprzu? Nie potrzeba!
Potrzebujemy: garnek, patelnię, tarkę o małych oczkach
Składniki:
- makaron penne (pióra) – 250 g
- pomidory – 1 puszka (lub 3-4 świeże w sezonie)
- koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
- czosnek – 5 ząbków
- czarne oliwki – 1 garść
- kapary – 2 łyżki
- anchois – 1 łyżka (posiekanych)
- płatki chili – 0,5 łyżeczki (lub 1 płaska, jeśli lubicie bardzo ostre dania)
- olej – 2 łyżki
- natka pietruszki – 1 garść
- parmezan – do podania
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, przelewamy wodą i studzimy. Na patelni, rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim przez pół minuty czosnek, do którego następnie dodajemy koncentrat i po wymieszaniu – pomidory. Gotujemy wszystko przez kwadrans, dorzucamy posiekaną pietruszkę, oliwki (pokrojone na połowę), kapary i anchois. Po kolejnych 5 minutach doprawiamy chili i zestawiamy z palnika. Mieszamy z makaronem i podajemy ze startym parmezanem.
Smacznego!
Arkadiusz
2 grudnia 2016
Bardzo smakowicie wygląda to danie. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie 🙂
Karolina
2 grudnia 2016
Bardzo dziękujemy! Jeśli uwielbiasz makarony tak jak my, to znajdziesz na Local Foodie bardzo dużo przepisów z ich użyciem 🙂 Pozdrawiamy!