Pizza ze szparagami na sosie beszamelowym

pizzaszparagi_wpis

Parafrazując klasyka: spieszmy się przyrządzać szparagi, tak szybko przemijają! Aby zdążyć przed końcem sezonu, idąc za tym hasłem, upiekłam pizzę ze szparagami, chwilowo rezygnując z sosu pomidorowego. Zamiast niego pod warzywami mamy beszamel, który tak pasuje do szparagów. Nie chciałam piec pizzy na tradycyjnej blasze ale mam specjalnego kamienia do pieczenia drożdżowego placka. Więc w garażu wyszperałam dużą (50×50 cm) płytę terakoty, która została nam po urządzaniu dolnej łazienki w domu. Porządnie wyszorowana, skropiona oliwą i natarta czosnkiem, spisała się idealnie. 

Potrzebujemy: blachę lub kamień do pieczenia (lub, jak w moim przypadku, płytę terakotową), rondelek, 2 miski, stolnicę, ewentualnie wałek

Składniki na ciasto:

  • świeże drożdże – 25 g
  • mleko – 1 szkl.
  • mąka – 3 szkl.
  • cukier – 1 łyżka
  • oliwa extra vergine – 2-3 łyżki + 2 łyżki do pieczenia i podania
  • czosnek – 2 ząbki (do przygotowania)
  • tymianek – 2 duże szczypty
  • sól, pieprz

Składniki na sos beszamelowy:

  • masło – 2 łyżki
  • mąka – 2 łyżki
  • mleko – 1,5 szkl.
  • gałka muszkatołowa – 1 łyżka
  • sól, pieprz (idealnie – pieprz biały, ja nie miałam, więc użyłam czarnego)

Składniki na wierzch pizzy:

  • zielone szparagi – 8 szt.
  • pomidor kiściowy – 1 szt.
  • oliwa extra vergine – 2 łyżki
  • (opcjonalnie) ser typu pecorino – 2 łyżki
  • świeża bazylia – kilka liści
  • sól

Przygotowanie:

Przygotowujemy zaczyn: do szklanki letniego mleka wkruszamy drożdże i dokładnie mieszamy, dodając łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki z przygotowanej ilości. Odstawiamy miseczkę na kwadrans w ciepłe miejsce. Po tym czasie do osobnej miski wsypujemy pozostałą mąkę, doprawiamy solą i tymiankiem i wlewamy wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki i stanie się elastyczne. Podsypujemy mąką, nakrywamy szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. Patent ze strony przepisytradycyjne.pl: ciasto fajnie urośnie, jeśli zostawimy je pod szmatką w misce ustawionej na odwróconej do góry dnem pokrywce na garnku z ciepłą wodą. Sprawdzone! Działa!

W rondelku podgrzewamy masło, do rozpuszczonego dosypujemy stopniowo mąkę, mieszając cały czas trzepaczką (uwaga, żeby nie przypalić!). Kiedy masa będzie gładka, dolewamy powoli szklankę mleka nie przestając mieszać. Gdy całość zacznie się gotować, dolewamy resztę mleka i mieszamy dalej do połączenia składników. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy obficie solą, pieprzej i gałką muszkatołową. 

Piekarnik nastawiamy na możliwie najwyższą temperaturę grzania.

Szparagi myjemy i usuwamy z nich twarde końcówki (po wygięciu same się złamią w odpowiednim miejscu). Bardzo świeże szparagi kroimy od razu na pół wzdłuż. Moje czekały już kilka dni na swoją kolej w lodówce, więc zdecydowałam się je ugotować. 10 minut pionowo w osolonym wrzątku wystarczyło, po czym zostały przekrojone. 

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy na placek na wysypanej mąką stolnicy (można pomóc sobie wałkiem). Blachę lub płytę skrapiamy oliwą i nacieramy zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Kładziemy na niej już uformowane ciasto i powtarzamy czynność z oliwą i czosnkiem. Następnie smarujemy placek beszamelem i rozrzucamy na nim szparagi (pokrojone w kawałki lub tylko przekrojone wzdłuż), dodajemy kawałki pomidora. Skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika – maksimum na kwadrans, chodzi o to, aby pizza była rumiana. Jeśli lubicie szparagi w połączeniu z jajkiem sadzonym, kilka minut przed końcem pieczenia wbijcie ich na pizzę jedno lub kilka. I dodajcie świeży szpinak!

pizzaszparagi_wpis1

Podajemy skropioną oliwą, możecie posypać ją startym serem typu pecorino, dodać świeżą bazylię, rukolę etc.  – wedle uznania!

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>